Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Påverkar vaping brandvarnare och rökdetektorer?

Farhågor har självfallet uppstått avseende saker och ting som vi upplever att vaping kan påverka. Som en vuxen person som vapear kanske du har frågor om några av dessa, såsom huruvida vaping utlöser brandlarm?
electronic cigarettes and vapes
Farhågor har självfallet uppstått avseende saker och ting som vi upplever att vaping kan påverka. Som en vuxen person som vapear kanske du har frågor om några av dessa, såsom huruvida vaping utlöser brandlarm?

Vapes har blivit allt mer populära under de senaste åren och många vuxna rökare har bytt över till e-cigaretter. Farhågor har självfallet uppstått avseende saker och ting som vi upplever att vaping kan påverka. Som en vuxen person som vapear kanske du har frågor om några av dessa, såsom huruvida vaping utlöser brandlarm? Du kanske känner dig förvirrad över skillnaden mellan brand- och röklarm.

Brandlarm och röklarm – vad är skillnaden?

Även om du kanske inte är medveten om det råder det en väsentlig skillnad mellan brandlarm och röklarm. ”Rök” larm som ett begrepp är i själva verket missvisande. Det rör sig i själva verket om rökdetektorer och de fungerar jämte ett brandlarm.

Hur fungerar det? När rök fyller ett rum är rökdetektorn den anordning som identifierar dess förekomst. Rökdetektorn meddelar då brandlarmet som ger ifrån sig ett läte för att varna människor i byggnaden. Du kanske blir förvånad över att få veta att det även finns olika typer av rökdetektorer och brandlarm.

Varje anordning fungerar på sitt egna sätt och kan därmed vara mer eller mindre sannolik att reagera på ångan från en e-cigarett.

Utlöser vapes larmsystem för värme?

Värmealarm kommer knappast detektera ånga. De svarar på värme istället för rök och används mestadels inom kök. Lägg märke till att ett värmealarm vanligtvis svarar på en temperatur om 58° Celsius, eller 136° Fahrenheit.

Utlöser vapes joniserade rökdetektorer?

Joniserade rökdetektorer utlöses när partiklar rubbar den interna mekanismen. Ånga kan utlösa larmet även om det inte är särskilt troligt.

Utlöser vapes optiska larm?

Ett optiskt larm är det alternativ som är mest sannolikt att utlösas av ånga. Det reagerar när rök kommer in i ett system och rubbar det inre infraröda ljuset.

Dessa larm påverkas i de flesta fall inte av en e-cigarett och ångan som alstras. Det finns emellertid en risk att ångan utlöser ett brandlarm av misstag. Det är alltid bäst att iaktta försiktighet. Det säger självfallet sig självt att du aldrig bör försöka maskera användningen av din vape på en plats där vaping är förbjudet. När vi ställer frågor som huruvida vapes utlöser rökdetektorer, eller huruvida vaping utlöser brandlarm, kan vi också överväga innebörden av enheter av olika slag.

Gäller reglerna för alla slags enheter?

När det gäller rökfria enheter bör vi inte enbart tala om vapes. Uppvärmda tobaksprodukter är också tillgängliga. Utlöser de dock brandlarm? Som med vaping finns det en risk att aerosol från uppvärmd tobak kan utlösa ett brandlarm. Det är därför nödvändigt att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder. Du kanske undrar hur sannolikt det är att din enhet rubbar ett larm.

Hur sannolikt är det att en vape utlöser ett brandlarm?

Moderna brandlarmsystem har utformats för att ignorera ofarliga ångor och din vape bör, i de flesta fall, inte utlösa dem. Det är dock fortfarande möjligt att vaping kan utlösa ett brandlarm. Här är några tips för att undvika det:

  • Använd inte din e-cigarett i närheten av en rökdetektor/brandlarm.
  • Välj ett rum med bra ventilering.
  • Var extra försiktig när du vejpar och skapa inte några täta ångmoln.

Ovanstående säkerhetsåtgärder bidrar till att minimera risken för ett problem. Vaping bör dock inte utsätta dig för risk – rubba aldrig ditt larm.

Du kan som sagt inte garantera att din vape inte utlöser ett brandlarm. När det gäller en privat anläggning som ett hotell eller ett bed & breakfast är det därmed avgörande att först höra efter. Det är vanligt inom hotellnäringen att man anvisar ett särskilt område för vaping så du bör alltid höra efter först och följa de riktlinjer som ges.

Samma sak gäller inom kollektivtrafiken där vaping i regel är förbjudet. Du kan bli ansvarig om du utlöser brandlarmet på en buss, en spårvagn, ett tåg eller i någon annan form av kollektivtrafik. Detta gäller särskilt flygplan. Att utlösa ett brandlarm på ett plan tvingar flygplanet att göra en nödlandning och du kan komma att bli ersättningsskyldig. Om du vill veta mer om var du kan ägna dig åt vaping i det offentliga kan du läsa mer här.

Kan jag anses ansvarig för att ha utlöst ett brandlarm?

Att utlösa brandlarmet i ditt hem är en möjlighet men är sällan mer än en olägenhet. Om du emellertid hyr din bostad kan vaping vara förbjudet. Se till att höra efter med din hyresvärd innan du vapear i en hyrd bostad.

När det gäller offentliga platser eller privata institutioner kan du få en varning eller till och med en bot om du utlöser ett brandlarm. Detta gäller i synnerhet för kollektivtrafik. Det är under alla förhållanden bäst att först fråga vid osäkerhet eller vänta tills ett bättre tillfälle ges.

Brandlarm är möjligen inte ditt enda problem. Kolmonoxidlarm har i massa år varit en källa till oro för rökare. Som en vuxen rökare som vill byta eller en vaper som nyligen bytt kanske du undrar om din enhet producerar kolmonoxid. Du kan hitta svaret i vår artikel om kolmonoxid här.

Tämä artikkeli on tarkoitettu yleiseen tieto- ja valistuskäyttöön. Osa tämän artikkelin tiedoista perustuu ulkopuolisiin, kolmansien osapuolten lähteisiin, emmekä tarjoa mitään vakuuksia tai takuita tällaisten tietojen paikkansapitävyydestä, oikeellisuudesta tai kattavuudesta.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!