Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Vad är VG/PG-förhållandet i vapes?

Farhågor har självfallet uppstått avseende saker och ting som vi upplever att vaping kan påverka. Som en vuxen person som vapear kanske du har frågor om några av dessa, såsom huruvida vaping utlöser brandlarm?
electronic cigarettes and vapes
Vad står VG och PG för

E-vätskor är en viktig del av din vapingupplevelse men omnämnandet av VG och PG kan vara förvirrande för dig. Vad innebär dessa termer? VG och PG är nyckelingredienser i e-vätskor för vaping. Den här artikeln avhandlar bägge ingredienser med en inblick i VG/PG-förhållandet, vad den betyder och hur den påverkar din vapingupplevelse. Vi bör först och främst utreda vad dessa två ingredienser gör.

Vad står VG och PG för?

Terminologin för vaping kan vara förvirrande vid en första anblick, särskilt om du är en vuxen rökare som är ute efter ett rökfritt alternativ till cigaretter. Här är vad vi menar när det gäller ingredienserna VG och PG:

Vad står VG för?

Vegetabilisk glycerin (VG) används för att förtjocka e-vätskan, och i sin tur hjälpa till att skapa tät ånga i sub-ohm vapes. Det framställs ur vegetabilisk olja.

Vad står PG för?

Propylenglykol (PG) ger upphov till förnimmelsen av en hit i halsen som har liknats vid rökning.

VG och PG används i många olika sorters livsmedel och kosmetik men är de riskfria?

De två ingredienserna har införlivats i e-vätskor för vaping med en betydande grad av omsorg. De flesta refiller för e-vätskor och e-cigaretter använder VG och PG som ingredienser.

Det är mycket vanligt. Det är viktigt att notera att VG- och PG-e-vätskor innehåller nikotin, ett beroendeframkallande ämne. Det innebär att e-vätskor inte är riskfria, och inte heller de vapes som de används i samband med. Det är dock allmänt erkänt att e-vätskor för vaping är mindre skadliga jämfört med cigaretter. När det gäller nikotin i e-vätskor finns det olika typer, däribland:

  • Fribasnikotin – finns i de flesta e-vätskor. Såvida något annat inte anges kan du vanligtvis anta att en e-vätska innehåller nikotin av detta slag.
  • Nikotinsalter – ger en lenare, snabbare form av nikotin. Man känner en liten förnimmelse i halsen. E-vätskor som innehåller detta är ofta populärt bland de som vapar som inte gillar känslan i halsen.

Att fatta ett beslut kan vara svårt i ljuset av de olika nikotinsorterna. Det bästa alternativet är att se vad som passar dig. När det gäller att välja rätt e-vätska för dig talar vi självfallet inte enbart om nikotin. Det finns något som kallas för VG/PG-förhållande och det spelar en stor roll i din vapingupplevelse.

Att förstå sig på vätsketyper: VG/PG-förhållande effekt

n e-vätska definieras av en rad olika faktorer, däribland den typ av nikotin som används. En annan viktig faktor när det gäller VG och PG är förhållandet. Detta då en annorlunda kvot påverkar din upplevelse. Vilken slags kvot kan du då förvänta dig med detta i åtanke? Och vad gör de annorlunda?

  • Klassisk e-vätska: Ibland är en ”klassiker” helt rätt. Det kan vara så med denna typ av e-vätska som innehåller en högre volym av VG än PG – vanligtvis en PG-förhållande om 70 % eller mer. ”Hals-hit”-förnimmelsen den ger upphov till liknar rökning. Ett bra alternativ för vuxna rökare som håller på att byta över till e-cigaretter.
  • 50/50 e-vätska: Relativt enkelt, e-vätska av detta slag består ofta av hälften VG och hälften PG. Detta möjliggör en flexibel vapingupplevelse som innebär att du kan uppleva element som hör till såväl klassisk e-vätska som sub-obhm vaping.
  • Sub-ohm e-vätska: Går också under namnet “max VG”. De är i allmänhet byggda med en högre volym av VG – 50 % eller mer. VG gör en e-vätska tjock vilket i sin tur skapar en högre volym av ånga. Detta är allmänt känt som sub-ohm vaping.

Varje typ av e-vätska fungerar bättre med en enhet av ett särskilt slag. Låt oss ta en titt på vilken sorts e-vätska du kan välja till din enhet, eller vice versa.

Vilket VG/PG-förhållande bör jag välja för min vape?

Även om personliga preferenser har ett finger med i spelet när det gäller den typ av vapingupplevelse du är ute efter bör din befintliga enhet spela en stor roll när det gäller vilken e-vätska du väljer. Att hitta en e-vätska och vape som fungerar ihop är viktigt.

När det gäller sub-ohm vaping är det bra med en sats med högt wattal. Denna typ av vaping gör det möjligt för användaren att producera stora ångmoln. En 50/50 e-vätska kan passa ihop med de flesta enheter och wattal. Se det som ett alternativ som ligger mittemellan.

Den klassiska e-vätskan fungerar avslutningsvis bäst med en sats med lågt wattal varvid den producerar en låg volym av ånga med en ”hals-hit” som liknar en cigaretts. En viktig faktor inom din sats som vi inte diskuterat än är spolen och dess resistans.

Spelar spolar någon roll när det gäller VG och PG?

Spolar spelar också en väsentlig roll i din vapingupplevelse, särskilt resistansen.

Med en klassisk e-vätska, eller runt 60-70 % PG bör din vapes spole ha en högre resistans. Förvänta dig en starkare smak och en ”hals-hit” förnimmelse.

Det är allmänt erkänt att 50/50 e-vätskor bör åtnjutas med en spole med medelresistans.

När det gäller sub-ohm vaping är en spole med låg resistans troligen vad du är ute efter. En 50-50 e-vätska skulle kunna fungera med en spole som denna men en e-vätska med hög VG ger sannolikt bästa resultat när det gäller ångmoln.

Det är viktigt att observera att du, när din enhet har ett växlande wattläge eller spänning, måste anpassa inställningarna i enlighet med spolarna och e-vätskan du använder.

Att hitta en spole som passar med din e-vätska är viktigt eftersom ett olämpligt partnerskap kan komma att påverka din enhet. En spole med låg resistans kan exempelvis stöta på problem med en e-vätska med 50 % PG eller mer. Du kanske upplever en bränd smak, eller ännu värre, din vape kanske läcker. Som vejpare vill du undvika sådana här problem.

Tämä artikkeli on tarkoitettu yleiseen tieto- ja valistuskäyttöön. Osa tämän artikkelin tiedoista perustuu ulkopuolisiin, kolmansien osapuolten lähteisiin, emmekä tarjoa mitään vakuuksia tai takuita tällaisten tietojen paikkansapitävyydestä, oikeellisuudesta tai kattavuudesta.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!