Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Är vaping lagligt på offentliga platser?

Om du är en e-cigarettanvändare eller en vuxen rökare som är sugen på förändring kanske du har funderingar kring vaping på offentliga platser. I den här användbara guiden anger vi var du kan vejpa med en e-cigarett eller använda en uppvärmd tobaksprodukt.
electronic cigarettes and vapes
vaping på offentliga platser

E-cigaretter och uppvärmda tobaksprodukter har blivit allt mer populära de senaste åren och många vuxna rökare har bytt över till e-cigaretter. Om du är en e-cigarettanvändare eller en vuxen rökare som är sugen på förändring kanske du har funderingar kring vaping på offentliga platser. I den här användbara guiden anger vi var du kan vapea med en e-cigarett eller använda en uppvärmd tobaksprodukt.

Vad är en offentlig plats?

En offentlig plats kan definieras som en plats som är öppen och tillgänglig för alla. Det kan vara inomhus, en tågstation, ett museum, ett köpcentrum, eller utomhus, en park eller en gata till exempel. När det gäller vaping på offentliga platser beror lagar, exakta regler och föreskrifter ofta på var du bor. Men vilka regler kan du förvänta dig i allmänhet?

Kan man vejpa på offentliga platser?

När det gäller vaping i det offentliga gäller olika regler beroende på var du är hemmahörande. Regleringsåtgärder införs inte sällan för att ta itu med potentiella risker, i synnerhet för de som befinner sig i din omgivning. I vissa länder ses vapes som ett mindre skadligt alternativ till cigaretter och kan åtföljas av olika användningsbegränsningar. Detta kan även beror på huruvida du befinner dig inomhus eller utomhus. Var kan man då vejpa i det offentliga? Vi tar en titt.

Får man vejpa inomhus?

Vaping inomhus är ett intressant ämne eftersom e-cigarettanvändning, trots deras minskade risker jämfört med cigaretter, i stort sett är förbjudet inomhus på samma sätt som rökning. Du kanske vill vejpa på väg hem, möjligen efter en lång arbetsdag. Vaping inom kollektivtrafiken, oavsett slag, är förbjuden i de allra flesta fall och detta innefattar tåg, bussar och spårvagnar. Detta gäller särskilt flygplan. Vaping är förbjudet på samtliga flyg även om du befinner dig i badrummet.

Spara därför din vape för ett särskilt angivet utrymme när du landar. Om du fortfarande känner dig osäker efter att ha kontrollerat vilka vapingregler som gäller på en särskild plats är det bäst att iaktta försiktighet och avstå, precis som du hade gjort om du rökt en cigarett. Det kan vara tillåtet för dig att vejpa på vissa offentliga platser inomhus. Se dock alltid till att höra med anläggningen i fråga eftersom regler som rör vaping inomhus kan bero på företagets eller ägarens individuella preferenser.

Hur förhåller det sig med offentliga platser utomhus?

Vaping på offentliga platser utomhus är vanligtvis tillåtet men det beror på typ av plats och var du befinner dig i världen. Det bästa är att vara uppmärksam på vem som äger marken. Hör med lokala myndigheter om du känner dig osäker och respektera den lokala kulturen. Vaping kan vara tillåtet på vissa offentliga platser utomhus, som i en park eller på en gata. Observera att lagarna om vaping skiljer sig åt runt om i världen vilket innebär att du alltid först bör göra efterforskningar om du är osäker. Detta är särskilt viktigt när du reser.

När det gäller frågan – får man vejpa på offentliga platser? Svaret kan bero på var du bor. Hör alltid efter för att vara säker på att du får vejpa.

Hur förhåller det sig med andra vaping-platser?

Det kan finnas platser som du vill veta mer om. Vi har tagit med några av de mest populära frågorna och svarat på de nedan.

Får man vejpa på offentliga platser såsom i/på…

  • Biografer – de flesta biografer förbjuder användningen av rökfria enheter.
  • Jobbet – detta omfattas av din arbetsgivares policyer.
  • Hotell – regler varierar beroende på anläggning. Ditt hotell kan ha ett särskilt område.
  • Pubar och barer – en pub eller en bar har inte sällan ett särskilt område utomhus för vaping eller rökning.
  • Restauranger – vaping medges vanligtvis inte på restaurang även om det beror på var i världen du befinner dig. De har vanligtvis ett särskilt område i närheten.
  • Nattklubbar – i de flesta fall är vaping på offentliga nattklubbar förbjudet, men de kan komma att ha ett särskilt område för detta ändamål.

När det gäller vaping på offentliga platser eller användning av uppvärmd tobak kan bestämmelser inom olika regioner variera. Det är alltid bäst att först höra efter innan du använder din vape. Du bör alltid ta hänsyn till de i din omgivning först.

Denna artikel är för allmänna informations- och utbildningssyften. En del av informationen i den här artikeln är baserad på externa källor från tredje part och vi lämnar inga utfästelser eller garantier av något slag angående riktigheten, giltigheten eller fullständigheten av sådan information.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!