Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Vem uppfann vaping och när?

Från de mest primitiva modellerna till vad vi betraktar som en vape idag kan vi följa en historia om vaping som spänner över nästan ett helt sekel. Konceptet med e-cigaretten har upprepats och återskapats av personer som Joseph Robinson, Herbert A. Gilbert, Phil Ray, Norman Jacobson och Hon Lik.
electronic cigarettes and vapes
Vem uppfann vaping och när kom den första vapingenheten?

Kort om historien bakom vaping för vuxna rökare

Har du någonsin funderat över när vaping började? Rökning har ju funnits i århundraden, men vaping uppfattas ofta som en relativt ny uppfinning. Vissa källor anger att begreppet vaping har funnits sedan 1920-talet, vilket betyder att idén är nästan 100 år gammal!

1927 skapade en man vid namn Joseph Robinson den första elektriska förångaren, en apparat som ”elektriskt eller på annat sätt upphettades för att producera ånga”. Från den tidpunkten och under årens lopp började olika former av vapinganordningar att dyka upp och är vaping ett populärt rökfritt alternativ som används av vuxna över hela världen.

Här är lite mer om historien bakom vaping.

Vad är vaping?

Idag är vaping den aktivitet som sker när man använder en vape, även kallad e-cigarett. Vapes är batteridrivna enheter som värmer upp en vätska, även kallad e-vätska, som kan innehålla nikotin. När e-vätskan kommer i kontakt med e-cigarettens värmekälla börjar den förångas och skapa en aerosol, som inandas. Eftersom ingen rök produceras klassificeras vapes som ett rökfritt alternativ till cigaretter.

Vapes finns i alla former och storlekar och är kända för att omfatta många olika typer av produkter som användaren kan välja mellan. Vissa e-cigaretter är engångsprodukter, medan andra kan återanvändas. Vissa ser ut som cigaretter (kallas cigalikes), och andra kan likna cigarrer eller pennor. Det finns också ett oändligt antal olika smaker på e-vätskan att välja mellan och vissa e-vätskor innehåller olika halter av nikotin.

När uppfanns vaping och vem uppfann den första e-cigaretten? 

Från de mest primitiva modellerna till vad vi betraktar som en vape idag kan vi följa en historia om vaping som spänner över nästan ett helt sekel. Konceptet med e-cigaretten har upprepats och återskapats av personer som Joseph Robinson, Herbert A. Gilbert, Phil Ray, Norman Jacobson och Hon Lik.

Joseph Robinson – uppfann han den första e-cigaretten?

Tro det eller ej, men idén bakom vaping är nästan hundra år gammal. En amerikan vid namn Joseph Robinson sökte det första patentet för en ”elektrisk förångare” i slutet på 1920-talet och patentet godkändes 1930.

Herbert A. Gilbert – uppfann han den första ”rök- och tobaksfria cigaretten”?

1963 sökte Herbert A. Gilbert ett patent för sin uppfinning: en enhet som han kallade den ”rök- och tobaksfria cigaretten”, ett tidigt koncept som är förvånansvärt likt dagens e-cigaretter. Det sägs att Gilbert var en skrothandlare utan tidigare erfarenhet av uppfinningar, men han var själv rökare.

Tyvärr lyckades Gilbert aldrig finansiera sin uppfinning. Även om hans patent för länge sedan har löpt ut har det refererats till många gånger av andra uppfinnare, inklusive Hon Lik, som ofta anses vara skaparen av den moderna e-cigaretten.

Phil Ray och Norman Jacobson – varifrån kommer ordet ”vape”? 

Vaping såsom vi känner till det idag började bli mer utkristalliserat som koncept och tillgänglig produkt på 1980-talet. Det är då termerna ”vape” och ”vaping” dyker upp. Phil Ray, mikroprocessorns skapare och chef för rymdprogrammet Apollo, var själv en rökare. Han började utveckla en ”rökfri cigarett” tillsammans med sin personliga läkare, Dr Norman Jacobson.

Deras produkt skulle inte kräva förbränning, och den skilde sig från vissa andra uppfinningar på så sätt att den också skulle leverera en dos nikotin. Produkten såg också ut som en cigarett när det gällde form, färg och design. Inuti enheten fanns ett filterpapper som var indränkt i nikotin och när man inhalerade levererades nikotinet utan förbränning eller rök.

Ray och Jacobson var några av de första formella forskarna inom området nikotintillförsel som kommersialiserade sin produkt, även om den inte nådde någon större framgång. Men produkten lämnade ett annat arv efter sig. Under teststudierna av produkten ville Ray inte att hans deltagare skulle kallas ”rökare” som ”rökte”, och därmed bidrog han till att termerna ”vape” och ”vaping” infördes i ordförrådet som vi använder idag.

Hon Lik – hur uppstod den moderna e-cigaretten?

I början av 2000-talet utvecklades äntligen den moderna och mest kommersiellt framgångsrika e-cigaretten. Den uppfanns av en kinesisk farmaceut vid namn Hon Lik i Beijing. Hon Lik var själv rökare och hans första prototyper var stora och klumpiga. Han ansåg att produkten behövde bli mer praktisk för att kunna användas varje dag, även när man är i farten, och bli accepterad av vanliga rökare och locka dem att byta från cigaretter.

Hon Lik utvecklade slutligen en mindre, förfinad enhet som använde ett högfrekvent ultraljudselement i kombination med en spole för att förånga en nikotinhaltig vätska. Han sökte patent för detta 2003, och 2004 kom e-cigaretter med ett batteridrivet värmeelement som förångade vätskan ut på den kinesiska marknaden. 2005 började e-cigaretter att säljas internationellt.

Varför uppfanns vaping?

De flesta av uppfinnarna som skapade ”vapes” var själva rökare som letade efter ett alternativ till cigaretter. Många insåg potentialen bakom en enhet som kunde ge en tobaks- eller nikotinupplevelse utan det som de ansåg var kärnfrågan: förbränning.

Ny vaping-teknik – på vilket sätt är e-cigaretter annorlunda idag?

Vissa tidigare versioner av e-cigaretter innehöll inte leverans av nikotin. Det var först när den idén lanserades av Ray och Jacobson, och senare förbättrades av Lik, som vaping började bli kommersiellt gångbart. I slutändan handlade det om att kunna utveckla effektiva enheter som kan leverera denna upplevelse till befintliga vuxna rökare och nikotinanvändare.

Idag fortsätter företag att investera i att utveckla ett bredare utbud av ännu bättre rökfri teknologi.

Den här artikeln är avsedd att användas för allmän information och utbildning. En del av informationen i den här artikeln är baserad på externa källor från tredje parter och vi lämnar inga utfästelser eller garantier av något slag när det gäller tillförlitligheten, giltigheten eller fullständigheten av sådan information.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!