Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Vaping jämfört med cigaretter ‒ Vad är skillnaden?

Frågor som många rökare kanske ställer sig är vad skillnaden är mellan att vejpa och röka cigaretter och om vaping är tryggt.
electronic cigarettes and vapes
vaping vs cigarettrökning
Är vejping tryggt?

Med så många alternativ på marknaden idag för den som vill sluta röka är det sannolikt att vuxna rökare har hört talas om vejping och e-cigaretter. Frågor som många rökare kanske ställer sig är vad skillnaden är mellan att vejpa och röka cigaretter och om vaping är tryggt. För det första är inga av produkterna som innehåller nikotin säkra.

Det bästa beslutet en rökare kan ta är att helt sluta använda all form av tobak och nikotin. För vuxna rökare som annars skulle fortsätta röka ska vi försöka förklara den viktigaste skillnaden mellan vejping och cigarettrökning.

För det första innebär rökning att tända en cigarett och låta den brinna. Denna process, som kallas förbränning, producerar cigarettrök.

Vejpar, eller e-cigaretter, förbränner inte tobak. Istället använder de e-vätska, som hettas upp till en viss temperatur med hjälp av en batteridriven uppvärmningskomponent.

Ånga produceras när e-vätskan värms upp. Det blir inte någon förbränning eftersom inget har tänts på, och resultatet är att ingen rök produceras.

E-cigaretter är inte riskfria och de innehåller nikotin, som är beroendeframkallande. Vejpar ska inte användas av minderåriga, personer som har slutat röka eller personer som aldrig har rökt.

När förbränningen sker kan temperaturen på tobaken inuti stiga till över 600 °C och till och med överstiga 800 °C på den glödande spetsen när man drar ett bloss.

Inga produkter som innehåller nikotin ska användas under graviditet eller under amning och ska inte användas av personer som har eller löper risk att drabbas av hjärtsjukdomar, eller är diabetiker, epileptiska eller kan drabbas av andra typer av anfall.

Vuxna rökare, som annars skulle fortsätta röka eller använda andra nikotinprodukter och som funderar på att övergå till vejping, brukar undra vad som är skillnaden mellan vejping och cigarettrökning.

I cigaretter bränns tobak. När förbränningen sker kan temperaturen på tobaken inuti stiga till över 600 °C och till och med överstiga 800 °C på den glödande spetsen när man drar ett bloss. De höga temperaturer som skapas av processen att bränna (förbränna) tobak är orsaken till produktionen av de flesta skadliga kemikalier och de höga halterna av dessa som upptäcks i cigarettrök.

Även om rök är en aerosol, så är inte alla aerosoler rök. Vejpingprodukter fungerar genom att värma e-vätskor, och många av dessa innehåller nikotin.

E-cigaretter är inte riskfria och de innehåller nikotin, som är beroendeframkallande.

Är vejping ett alternativ till att fortsätta röka?

Det bästa beslutet en rökare kan ta är att helt sluta använda all form av tobak och nikotin. E-cigaretter är rökfria alternativ till cigaretter för vuxna som annars skulle fortsätta röka.

Cigarettrök innehåller över 6 000 olika kemikalier och omkring ett hundratal av dem anses vara skadliga och potentiellt skadliga beståndsdelar.

De höga halterna av skadliga kemikalier i röken från en brinnande cigarett är den primära orsaken till rökrelaterade sjukdomar. Är vejping tryggt i jämförelse med rökning? Nej, ingen av produkterna som innehåller nikotin är riskfri.

Är e-cigaretter och vejpar samma sak?

Vad är skillnaden mellan e-cigaretter och vejpar? Ingen skillnad. Det är precis samma sak! E-cigaretter och vejpar tillhör båda samma kategori av elektroniska rökfria produkter som använder e-vätskor och producerar ånga. Och vejping är benämningen på aktiviteten då man använder en e-cigarett eller vejp.

Om du är en vuxen rökare och intresserad av att lära dig mer om rökfria alternativ till cigaretter kan du läsa mer om skillnaderna mellan uppvärmd tobak och e-cigaretter.

Den här artikeln är avsedd att användas för allmän information och utbildning. En del av informationen i den här artikeln är baserad på externa källor från tredje parter och vi lämnar inga utfästelser eller garantier av något slag när det gäller tillförlitligheten, giltigheten eller fullständigheten av sådan information.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!