Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Batteriets livslängd i e-cigaretter: Fakta och tips

Om du är en vuxen som använder en e-cigarett har du kanske funderat över livslängden på e-cigarettens batteri, oroat dig för att ditt vapebatteri ska ta slut eller undrat över om det går att laga ett vapebatteri.
vaping - how to guides
Det finns många typer av e-cigg-batterier

Om du är en vuxen som använder en e-cigarett har du kanske funderat över livslängden på e-cigarettens batteri, oroat dig för att ditt vapebatteri ska ta slut eller undrat över om det går att laga ett vapebatteri.

Det här är vanliga frågor för många vuxna användare av e-cigaretter och för dem som nyligen har bytt från att röka cigaretter till att börja vejpa. De flesta e-cigaretter har laddningsbara batterier. Att batterierna försämras med tiden är en naturlig process som gäller alla batterier av det här slaget.

Dessutom påverkar personlig användning och konsumtion, vilken typ av enhet det handlar om och till och med hur du underhåller din enhet livslängden på ditt batteri.

Läs vidare så får du veta mer om livslängden för batterier till e-cigaretter och hur du kan fördröja nedbrytningsprocessen för batteriet och få det att hålla längre.

Vaping är inte riskfritt och många e-cigaretter innehåller nikotin, som är beroendeframkallande. Rökfria produkter är avsedda för vuxna som annars skulle fortsätta att röka eller använda andra nikotinprodukter, och de är inte avsedda som hjälpmedel för personer som vill sluta röka. Det bästa alternativet för att minska hälsoriskerna som är relaterade till användning av tobak och nikotinprodukter är att helt sluta använda alla former av tobak och nikotin.

Typer av e-cigarettbatterier

Det finns olika typer av e-cigarettbatterier att ta hänsyn till när man ska välja vapingenhet. Förutom vissa engångsförfyllda e-cigaretter använder de flesta vapes laddningsbara batterier.

Mindre e-cigaretter, såsom pod e-cigaretter eller cigalikes, använder vanligtvis ett integrerat batteri som är inbyggt i enheten och direkt anslutet till enhetens teknik och hölje.

Dessa integrerade batterier är inte avsedda att tas bort eller bytas ut och är ofta litiumjon (med en flytande kärna) eller litiumpolymer (med en gelkärna). Integrerade batterier är praktiska, eftersom de är enkla att ladda genom att bara koppla in dem i en USB-port.

Laddare medföljer för de flesta enheter och kittet vid köpet. Däremot använder avancerade moddar utbytbara batterier som kräver underhåll jämfört med enheter med integrerade batterier, men fördelarna är ändå många. För det första, om det är besvärligt att behöva ladda kan batteriet bytas ut mot ett extra batteri.

För det andra kan utbytbara batterier uppfylla kraven för avancerade moddar som kan hantera mer kraft genom att rymma fler battericeller.

Kräsna vejpare kommer också att kunna välja mellan olika typer av utbytbara batterier med 18 650 celler eller större och kraftfullare batterier som innehåller 21 700 celler.

Observera emellertid att inte alla utbytbara batterier är lämpliga eller säkra för vaping, och det är extremt viktigt att endast använda batterier från legitima varumärken som tillverkar celler för vaping.

Dessa säkerhetsproblem är åtgärdade i e-cigaretter som använder integrerade batterier, eftersom de är utformade specifikt för enheten i fråga.

Hur länge håller ett e-ciggbatteri och varför försämras det?

Svaret på denna fråga beror på vilken typ av batteri som används för din e-cigarett.

Många e-cigaretter använder litiomjonbatterier. Litiumjonbatteriet är en förbrukningsvara, som försämras med användning och ålder.

Detta är en naturlig process som gäller för alla laddningsbara litiumjonbatterier. När batteriet åldras får de aktiva ingredienserna inuti batteriet sämre förmåga att behålla energi, vilket resulterar i en permanent minskning av maximal batterikapacitet och användbar energi.

Dessutom blir de aktiva ingredienserna mindre effektiva på att leverera energi, vilket resulterar i att batteriet får sämre förmåga att leverera tillräcklig kraft för att komponenterna i elektroniska enheter ska fungera.

En följd av detta kan vara, där detta är relevant, att vapingupplevelsen kan tyckas bli kortare, antalet bloss eller upplevelser med en full laddning kan tyckas vara färre, eller kanske vissa enhetsfunktioner inte fungerar.

Det finns många saker som kan påverka livslängden för batterier till e-cigaretter, bland annat storleken på batteriet, temperaturen under laddning samt under användningen av din enhet, antal och längd på bloss samt hur du underhåller din enhet.

Beroende på batteriet kan e-ciggbatterier räcka till flera hundra bloss. Om din enhet är större eller har en större tank kräver den mer kraft för varje bloss. Om du använder eller förvarar din e-cigarett i extrema temperaturer (för varmt eller för kallt) kan det också anstränga batteriet och påverka hur länge det håller.

5 tips på hur du kan förhindra att batteriet till din e-cigarett dör ut för snabbt

Om du undrar hur du får ditt e-ciggbatteri att hålla längre finns det några enkla åtgärder som kan hjälpa till att bromsa försämringsprocessen för batteriet och kan förhindra att ditt vape-batteri inte fungerar. Till exempel att ladda din enhet inom den rekommenderade temperaturzonen, att inte hålla batteriet tomt under långa perioder och att använda de laddningskablar och strömadaptrar som medföljer enheten enligt bruksanvisningen.

1 | Undvik att tömma batteriet till din e-cigarett helt och hållet

Det drar mer energi att ladda upp ett batteri när det är helt tomt än när det har lite laddning kvar. Att göra så kan också förlänga livslängden för batteriet. Ladda din e-cigarett innan den är helt tömd på ström för att förhindra att batteriet måste arbeta hårdare än det behöver. Och inte minst, undvik att ditt batteri är tomt under långa perioder.

2 | Undvik att överladda batteriet till din e-cigarett

Precis som med din mobil eller bärbara dator ska du inte låta din e-cigarett laddas kontinuerligt. Annars kan batteriet bli överladdat, vilket kan minska dess livslängd.

3 | Förvara din e-cigarett på ett lämpligt sätt

Felaktig förvaring av din e-cigarett kan påverka batteriet negativt. De flesta e-cigaretter är konstruerade för att förvaras inom ett visst temperaturintervall. Om du förvarar din e-cigarett i temperaturer nära de yttre gränserna av detta intervall försämras batteriet snabbare. Det betyder att du ska hålla din e-cigarett borta från extrema temperaturer (varma eller kalla) och direkt solljus.

4 | Stäng av din e-cigarett när den inte används

Även om det kan kännas som om din enhet inte använder någon ström när den är inaktiv så förbrukar den fortfarande energi som tömmer batteriet och kräver ytterligare laddning.

Stäng av den precis som du skulle göra med alla andra elektriska enheter när de inte används. På så sätt sparar du ström.

5 | Ladda din enhet på rätt sätt

Korrekt laddning säkerställer att batteriet till din e-cigarett fungerar som det ska. Ladda din enhet inom den temperaturzon som rekommenderas av tillverkaren.

Ladda endast din e-cigarett med de laddningskablar och den strömadapter som medföljde enheten när du köpte den.

När ska jag byta ut batteriet till min e-cigarett?

Om din e-cigarett har ett batteri som är inbyggt i själva enheten, som det är i många podsystem, bör detta inte vara ett problem eftersom batteriet inte går att byta ut.

Men om din e-cigarett använder utbytbara batterier finns det några tecken som indikerar att det kan vara dags att byta batteri och några riktlinjer som du bör följa när det gäller hur ofta du bör byta ditt vape-batteri. Läs säkerhetsinformationen som medföljer enheten eller det utbytbara batteriet.

Den här artikeln är avsedd att användas för allmän information och utbildning. En del av informationen i den här artikeln är baserad på externa källor från tredje parter och vi lämnar inga utfästelser eller garantier av något slag när det gäller tillförlitligheten, giltigheten eller fullständigheten av sådan information.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!