SÄHKÖSAVUKETIETOA

Löydä vihreä OMAVAPE-laatikko lähimmästä R-kioskista, OMAVAPE-pop-upista, Shell-huoltoasemalta tai St1-huoltoasemalta

Sähkötupakan akun keston ymmärtäminen: faktoja ja vinkkejä

Jos olet aikuinen sähkötupakoija, olet saattanut miettiä sähkötupakkasi akunkestoa, huolestua sähkötupakkasi akun tyhjenemisestä tai pohtia, voiko sähkötupakan akun korjata.
vaping - how to guides
Sähkötupakan akkuja on monenlaisia

Jos olet aikuinen sähkötupakoija, olet saattanut miettiä sähkötupakkasi akunkestoa, huolestua sähkötupakkasi akun tyhjenemisestä tai pohtia, voiko sähkötupakan akun korjata.

Nämä ovat yleisiä huolenaiheita monien aikuisten sähkötupakoijien ja hiljattain savukkeiden poltosta sähkötupakointiin siirtyneiden keskuudessa. Useimmat sähkötupakat käyttävät ladattavia akkuja, ja akkujen heikkeneminen on luonnollinen ilmiö, joka koskee kaikkia tämäntyyppisiä akkuja.

Lisäksi henkilökohtaiset käyttötottumukset, sähkötupakan tyyppi ja jopa sen huoltotavat voivat vaikuttaa akun käyttöikään.

Jatka lukemista saadaksesi lisätietoa sähkötupakoiden akunkestosta ja siitä, miten voit hidastaa akun heikkenemistä ja saada sähkötupakan akun kestämään pidempään

Sähkötupakointi ei ole riskitöntä, ja monista sähkötupakoista saa nikotiinia, joka aiheuttaa riippuvuutta. avuttomat tuotteet on tarkoitettu aikuisille, jotka muuten jatkaisivat tupakointia tai muiden nikotiinituotteiden käyttöä, eikä niitä ole tarkoitettu tupakoinnin lopettamiseen. Paras tapa ehkäistä tupakan ja nikotiinituotteiden käyttöön liittyviä terveysriskejä on lopettaa tupakan ja nikotiinin käyttö kokonaan.

Sähkötupakoiden akkutyypit

Sähkötupakkalaitteisiin on tarjolla erityyppisiä akkuja. Muutamia kertakäyttöisiä, esitäytettyjä sähkötupakoita lukuun ottamatta useimmat sähkötupakat käyttävät ladattavia akkuja.

Pienemmät sähkötupakat, kuten kapselimallit tai savukkeilta näyttävät ”cigalikes”-sähkötupakat, käyttävät yleensä sisäänrakennettua kiinteää akkua, joka on suorassa yhteydessä laitteen teknisiin osiin ja koteloon.

Näitä kiinteitä akkuja ei ole suunniteltu irrotettavaksi tai vaihdettavaksi, ja ne ovat tyypiltään yleensä joko nesteytimisiä litiumioniakkuja tai geeliytimisiä litiumpolymeeriakkuja. Kiinteät akut ovat käteviä, sillä ne voi ladata helposti suoraan USB-liittimen kautta.

Laturi toimitetaan yleensä laitteen ja pakkauksen mukana ostohetkellä. Kehittyneet muokattavat sähkötupakat taas käyttävät vaihdettavia akkuja, jotka vaativat kiinteitä akkuja enemmän huoltoa, mutta tarjoavat myös ainutlaatuisia etuja. Jos lataaminen ei onnistu helposti, akun voi vaihtaa täyteen ladattuun vara-akkuun.

Lisäksi vaihdettavat akut voivat sisältää enemmän akkukennoja vastatakseen kehittyneiden muunneltujen laitteiden suurempiin virtatarpeisiin.

Edistyneillä sähkötupakoijilla on myös mahdollisuus valita tarpeisiinsa sopiva akku, kuten 18 650 kennon tai suurempi ja tehokkaampi 21 700 kennon malli.

On kuitenkin hyvä huomata, etteivät kaikki vaihdettavat akut sovellu tai ole turvallisia sähkötupakkakäyttöön, ja on erittäin tärkeää käyttää ainoastaan tunnettujen valmistajien akkuja, jotka on tehty juuri sähkötupakointiin.

Nämä turvallisuushuolet on huomioitu kiinteitä akkuja käyttävissä sähkötupakoissa, joissa akut on suunniteltu varta vasten kullekin laitteelle.

Kauanko sähkötupakan akku kestää ja miksi se rappeutuu?

Vastaus tähän kysymykseen riippuu sähkötupakassasi käytettävästä akkutyypistä.

Monissa sähkötupakoissa käytetään litiumioniakkuja. Laitteiden litiumioniakku on kulutustavaraa, joka heikkenee käytön ja ajan myötä.

Tämä on luonnollinen ilmiö, joka koskee kaikkia ladattavia litiumioniakkuja. Akun vanhetessa sen sisältämien aktiivisten ainesosien kyky varastoida energiaa heikkenee, jolloin akun maksimikapasiteetti ja käytettävissä olevan virran määrä laskevat pysyvästi.

Aktiiviset ainesosat eivät myöskään enää välitä energiaa yhtä tehokkaasti, jolloin akku ei enää kykene tarjoamaan yhtä paljoa virtaa laitteen elektronisille osille.

Tämä saattaa johtaa lyhyemmän tuntuisiin sähkötupakointihetkiin, yhdestä täydestä latauksesta saatavien henkosten tai käyttökertojen määrän vähenemiseen tai häiriöihin osassa laitteen ominaisuuksista.

Sähkötupakoiden akunkestoon voivat vaikuttaa monenlaiset tekijät, kuten akun koko, lämpötila laitteen lataamisen ja latauksen purkamisen sekä laitteen käytön aikana, henkosten määrä ja kesto sekä tavat, joilla huollat laitettasi.

Sähkötupakan akut voivat tyypistä riippuen kestää useita satoja henkosia. Jos laitteesi tai sen säiliö on suurempi, kukin henkonen vaatii enemmän virtaa. Sähkötupakkasi säilyttäminen äärimmäisissä lämpötiloissa (liian kuumassa tai liian kylmässä) voi myös rasittaa akkua ja vaikuttaa sen kestävyyteen.

Viisi vinkkiä sähkötupakkasi akun käyttöiän pidentämiseen

Jos etsit tapoja saada sähkötupakkasi akun kestämään pidempään, voit hidastaa akun heikkenemistä ja ehkäistä toimintahäiriöitä muutamilla yksinkertaisilla toimilla, kuten lataamalla akun suositellussa lämpötilassa, välttämällä akun jättämistä tyhjäksi pitkäksi aikaa ja käyttämällä laitteen mukana toimitettuja latausjohtoja ja virtalähteitä käyttöoppaan ohjeiden mukaisesti.

1 | Vältä sähkötupakkasi akun tyhjenemistä kokonaan

Täysin tyhjän akun lataaminen vie enemmän virtaa kuin akun, jossa on vielä jonkin verran latausta. Se voi myös lyhentää akun käyttöikää. Lataa sähkötupakkasi ennen kuin virta on loppunut kokonaan, jottei akku rasitu tarpeettomasti. Vielä tärkeämpää on, ettei sähkötupakkasi akku ole pitkiä aikoja tyhjentyneenä.

2 | Vältä sähkötupakkasi akun ylilataamista

Kuten mobiililaitteita tai kannettavia tietokoneita, sähkötupakkaa ei kannata jättää jatkuvaan lataukseen. Muuten akku saattaa ylirasittua, mikä voi lyhentää sen käyttöikää.

3 | Säilytä sähkötupakkasi oikein

Ei liene yllätys, että sähkötupakkasi vääränlainen säilyttäminen voi vaikuttaa akkuun negatiivisesti. Suurin osa sähkötupakoista on suunniteltu säilytettäväksi tietyn lämpötilaskaalan puitteissa, ja säilyttäminen skaalan ääripäissä voi heikentää akkua nopeammin. Toisin sanoen suojele sähkötupakkaasi äärimmäisiltä lämpötiloilta – niin kuumalta kuin kylmältäkin – ja suoralta auringonvalolta.

4 | Sammuta sähkötupakkasi virta, kun et käytä sitä

Vaikka laitteesi ei välttämättä vaikuta vievän lainkaan virtaa valmiustilassa ollessaan, se käyttää yhä energiaa, joka kuluttaa akkua ja lisää lataustarvetta.

Sammuta se siinä missä muutkin sähkölaitteet joita et käytä, niin säästät virtaa.

5 | Lataa laitteesi oikein

Oikeanlainen lataaminen auttaa varmistamaan sähkötupakkasi akkujen toimivan kunnolla. Lataa laitteesi valmistajan suositteleman lämpötilaskaalan puitteissa.

Käytä sähkötupakkasi lataamiseen ainoastaan laitteen mukana myytäviä latausjohtoja ja virtalähteitä.

Koska sähkötupakan akku pitäisi vaihtaa?

Jos sähkötupakassasi on laitteeseen kiinteästi sisäänrakennettu akku, kuten monissa kapselimalleissa, tästä ei tarvitse huolehtia, sillä akkua ei voi vaihtaa.

Jos sähkötupakkasi taas käyttää vaihdettavia akkuja, on tiettyjä merkkejä, jotka saattavat kertoa akun vaihtotarpeesta, sekä yleisiä ohjeistuksia siitä, miten usein sähkötupakan akku pitäisi vaihtaa. Kiinnitä huomiota laitteen tai vaihdettavan akun mukana toimitettaviin turvallisuustietoihin.

Tämä artikkeli on tarkoitettu yleiseen tieto- ja valistuskäyttöön. Osa tämän artikkelin tiedoista perustuu ulkopuolisiin, kolmansien osapuolten lähteisiin, emmekä tarjoa mitään vakuuksia tai takuita tällaisten tietojen paikkansapitävyyttä, oikeellisuutta tai kattavuutta koskien.

Haluatko oppia lisää?

Usein kysyttyä sähkösavukkeista ja vapingista

Sähkösavukkeet on jaettu täytettäviin ja valmiiksi täytettyihin vaihtoehtoihin. Valmiiksi täytetyissä sähkösavukkeissa käytetään nestekapseleita, jotka kiinnitetään sähkösavukkeeseen ja se on tämän jälkeen käyttövalmis ilman erillistä nesteiden sekoitusta. Täytettävissä järjestelmissä e-neste taas ostetaan erikseen pulloissa, ja käyttäjä sekoittaa nesteet sekä täyttää sähkösavukkeen itse.

Sähkösavukkeet tunnetaan myös sellaisilla nimityksillä kuten e-savuke, höyrystin ja höyryke. Vaping käännetään suomeksi höyryttelyksi, vapettamiseksi, vapottamiseksi ja vapotteluksi.

Sähkösavukkeissa käytetään nestettä, joka koostuu yleensä nikotiinista, mausta, propyleeniglykolista ja glyseriinistä. Suomessa sallittuja ovat vain tupakan makuiset sekä mauttomat e-nesteet. Saatavilla on myös nikotiinittomia e-nesteitä.

Sähkösavukkeet ovat savuttomia tuotteita. Ne kuumentavat e-nestettä, joka muuttuu höyryksi. Sähkösavuketta käytettäessä ei siis synny savua eikä palamistuotteita, mikä tarkoittaa sitä, etteivät ne tuota tervaa tai häkää. Savukkeessa taas poltetaan tupakkaa, jonka lämpötila nousee palaessa yli 800 °C:seen. Palamisprosessissa muodostuu yli 6000 kemikaalia, joista noin sadan tiedetään olevan ihmisille haitallisia.

Sähkösavukkeen osia ovat nestekapseli eli podi, nesteen höyrystävä atomisaattori eli höyrystin, akku, led-valo ja painike. Sähkösavuke aktivoituu käytön yhteydessä, kun käyttäjä ottaa henkäyksen.

Dry puff tai dry hit on seurausta alhaisesta nikotiininesteen määrästä ja höyryn heikentymisestä. Se tuntuu suussa palaneen makuna, ja samalla myös haitallisten ainesosien määrä kasvaa. Edistynyttä teknologiaa käyttävät sähkösavukkeet havaitsevat alhaisen nestemäärän ja estävät ylikuumenemisen.

Ota yhteyttä

Onko sinulle kysyttävää sähkösavukkeista tai laitteen käytöstä? Haluatko kysyä jotain laitteestasi?

Asiakaspalvelumme on avoinna ma–pe klo 9–13.

Soita asiakaspalveluun

Tavoitat meidät numerosta
0800 90010.

Tai voimme soittaa sinulle

Jätä vain numerosi ja
me soitamme sinulle!

Lähetä sähköpostia

Palaamme asiaan
niin pian kuin mahdollista.

Pitäisikö meidän soittaa sinulle?

Jos sinulla on kysyttävää laitteistamme, saatavuudestasi tai muista aiheista, jätä vain puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle!