Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Vad är en temperaturkontrollerad vape?

Läs mer om vaping med temperaturkontroll och fördelar och nackdelar med en TC-vape.
electronic cigarettes and vapes
Läs mer om vaping med temperaturkontroll och fördelar och nackdelar med en TC-vape.

Du kanske inte vet det men det fanns en tid då vapes associerades med brända smaker och torra hits. Obehagliga förnimmelser i halsen gjorde ett byte från cigaretter till en rökfri e-cigarett utmanande. Temperaturkontrollerade (TC) vapes rådde bot på det och hjälpte till att bana väg för mer konsekvent tillfredsställande upplevelser utan förbränning. I den här artikeln dyker vi in i hur och varför vape-temperaturkontroll har revolutionerat e-cigarettlandskapet.

Först och främst, lite bakgrund. Införandet av temperaturkontrollerad vaping innebar en motåtgärd till ett av de mest motbjudande problemen med vaping – en bränd smak och torra hits. Den otillfredsställande förnimmelsen som är förknippad med en dry hit kan beskrivas som mindre smak och mindre ånga än förväntat. Incidenter som dessa är ofta följden av en torr spole. Fortsätter du vapea med en torr spole löper du risk för en ”bränd hit.” Detta då spolen bränner vätskan istället för att förånga den när det inte finns någon e-vätska eller när e-vätskan är bristfällig.

Vad är då vape-temperaturkontroll?

En TC-vape är en e-cigarett som kan moderera den maximala temperaturen på enhetens spole och ändra uteffekten därefter. Detta hindrar din spole från att överskrida sin temperaturgräns och brinna.

Kan jag temperaturkontrollera min vape?

Varje vape är annorlunda och temperaturkontrollteknologi är fortfarande en relativt ny innovation som hör till det senaste decenniet. Titta på vilka riktlinjer tillverkaren utfärdat för en enhet för den mest korrekta informationen eftersom den varierar beroende på enhet och varumärke. Om du har en TC-vape kanske du har några frågor om hur du använder din enhet på bästa sätt, och vilka inställningar som bör väljas för din temperaturkontrollerade vape.

Vilken temperatur borde jag vejpa på?

Den bästa temperaturen att vejpa beror på personliga preferenser, men vi föreslår att du börjar vid en lägre temperatur för att se hur det känns. Vi rekommenderar framför allt att du gör lite research på egen hand och tar din tid. Fortsätt din sökprocess även om du inte hittar de perfekta temperaturkontrollerade vapeinställningarna direkt.

Vilket effekt bör jag vejpa på?

Du kan behöva ställa in ett wattal om din vape inte gör det automatiskt. Precis som med temperaturen kan du kanske testa enhetens wattal på dess lägsta inställning. Därefter kan du ändra på saker och ting och hitta en lämplig volym som passar dig. De mest innovativa och uppdaterade vapes automatiserar denna process men följ upp med tillverkarens riktlinjer om du är osäker.

Spelar spoltyper- och design någon roll?

Din vapespoles typ och design spelar roll. Detta då särskilda spolar kanske inte fungerar inom en temperaturkontrollerad vape. Den bästa är att använda enheten i enlighet med vad den är avsedd för och undvika att ersätta andra komponenter. Vi rekommenderar inte att du individanpassar din enhet. Det kan komma att påverka din vapes prestanda. Du bör alltid följa tillverkarens instruktioner.

Vad innebär TCR läge?

Temperaturkoefficient för resistans (ofta kallat TCR) läge är en faktor inom ramen för TC-vapes. TCR är ett värde som definierar hur mycket resistansen ändras när temperaturen ökar. TCR-vapes och TC-vapes är samma sak. TCR är en del av vad som gör att temperaturkontroll fungerar – och även om de kanske verkar komplicerat som förstagångsanvändare kan man använda TC-vapes utan att ha ha omfattande kunskaper inom frågan.

När det gäller bästa vape-inställningar för temperaturkontroll rör det sig verkligen om personliga preferenser. Vi rekommenderar alltid att du använder din vape på det sätt som avsetts av tillverkaren. Temperaturkontrollerade vape-inställningar kan vara en viktig faktor i att maximera din vape-upplevelse men varför är det på det sättet? Och finns det några nackdelar med TC-vaping?

Fördelar med TC-vaping

Temperaturen i din vapes spole påverkar i stor utsträckning smaken. Temperaturkontroll minskar risken för eventuella problem som hänför sig till din spole och som kan påverka din vapingupplevelse, däribland brända eller torra hits. TCR bidrar därmed till att frigöra smaken i din valda e-vätska. Men det är inte allt.

Trasiga eller skadade spolar är inte sällan syndabocken när det gäller knaster- och knalljud i vapes. Dessa frustrerande ljud kan vara irriterande för dig och de i din närhet. Risken för att ljud av dessa slag uppkommer minskar eftersom vape-temperaturkontroll hjälper till att skydda din anordnings spole. Varför inte läsa mer om knaster- och knalljud i vapes? Att hålla koll på vilket skick enhetens spole befinner sig i kan förebygga dem.

Temperaturkontroll hjälper till att spara på ström och detta kan i sin tur ha en positiv inverkan på din anordnings batteri. Mindre belastning innebär att batteriet sannolikt varar längre, vilket innebär att du inte behöver byta ut det lika ofta.

Temperaturkontroll förlänger din spoles livslängd och säkerställer konsekvent smak med varje vape. Men finns det några problem när det gäller TC-vapes?

Nackdelar med TC-vaping

Vissa upplever nackdelar med temperaturkontrollerade vapes. Denna teknologi är inte enkel vilket innebär att du behöver lägga ned lite tid på att förstå de olika typerna av enheter som erbjuds. Att dessutom få grepp om de olika typerna av spolar kan göra mycket i att maximera din upplevelse med en TC-vape. Allt detta kan vara fruktansvärt förvirrande för någon som precis bytt från cigaretter till vapes.

Man kan lyckligtvis njuta av en temperaturkontrollerad vape utan att behöva erfarenhet eller expertis. Många vapes automatiserar processen och vi rekommenderar att du hittar ett pålitligt varumärke som erbjuder den upplevelse du är ute efter.

Denna artikel är för allmänna informations- och utbildningssyften. En del av informationen i den här artikeln är baserad på externa källor från tredje part och vi lämnar inga utfästelser eller garantier av något slag angående riktigheten, giltigheten eller fullständigheten av sådan information.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!