Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Hur rengör jag min vape?

Även om det inte är ovanligt kan det vara trist att smaka bränt när du vejpar. Om du undrar hur du ska bli av med den brända smaken i din vape kan det vara skönt att veta att det för det mesta inte är så svårt.
vaping - how to guides
Vaping coils måste bytas

För att få ut mesta möjliga prestanda av din e-cigarett är det viktigt att du underhåller den regelbundet, bland annat att du rengör den med jämna mellanrum. Avlagringar från e-vätskan kan byggas upp i vapingenheten och påverka din upplevelse.

Men alla vapes kräver inte samma typ av underhåll – det beror på vilken typ av e-cigarett du använder och vilka komponenter den har. Att känna till vilken typ av vape som behöver rengöras och hur man rengör en vape om det behövs är en viktig del av att vara en vuxen vejpare.

Vad är e-cigaretter och hur fungerar de?

E-cigaretter eller vapes är batteridrivna enheter som fungerar genom att de värmer upp e-vätska, som vanligtvis är smaksatt med tobakssmak och innehåller nikotin, för att skapa en aerosol. E-cigaretter betraktas som rökfria alternativ eftersom de inte bör involvera förbränning av tobak och därför inte genererar någon form av rök.

Att förbränning inte förekommer bör styrkas för aktuell produkt. De finns i många olika storlekar och former samt med olika anpassningsalternativ. Följande typer av e-cigaretter är de vanligaste:

  • Cigarettliknande (eller cigalikes), som är utformade för att efterlikna en cigarett, ofta med ett litet ljus längst ut som ska likna glöden på en cigarett.
  • Pod vapes, som fungerar med en sluten vape pod eller påfyllningsbara vape pods som innehåller e-vätskan.
  • Vape-pennor, som är små och tunna och har en påfyllningsbar tank och utbytbara coils.
  • Box mods, som är större enheter med flera utbytbara delar, så att användaren lätt kan anpassa den efter sina egna behov.

E-cigaretter är inte riskfria och de innehåller nikotin, som är beroendeframkallande. De är inte avsedda som hjälpmedel för personer som vill sluta röka. Det bästa beslutet en rökare kan ta är utan tvekan att helt sluta använda alla former av tobak och nikotin.

Vilka delar består en e-cigarett av?

De flesta e-cigaretter, precis som vape-pennor och mods, består av några få viktiga komponenter:

  • Batteriet: e-cigarettens kraftkälla.
  • Tanken: den del av e-cigaretten som fylls med e-vätska och som behöver rengöras regelbundet.
  • Spolen: tråden som omger materialet som bildar veken i en e-cigarett och som blir elektriskt uppvärmd för att förånga e-vätskan. Ibland kallas spolen, eller till och med spolen, veken och höljet tillsammans en förångare. Spolen behöver bytas ut regelbundet.

E-cigaretter med podbaserade system använder e-vätskor som kommer i engångspatroner (eller pods), vilket eliminerar behovet av en traditionell e-cigaretttank. De flesta pod vapes kräver inte heller byte av spolen, eftersom elementet som blir uppvärmt är inbyggt i engångspodden.

Varför måste man rengöra delarna till sin e-cigarett?

För e-cigaretter som har en tank och spole måste dessa delar underhållas eftersom de kommer i kontakt med e-vätskan. Avlagringar av e-vätska kan byggas upp i e-cigaretten, och om dessa rester kontinuerligt värms upp kan prestandan, smaken och upplevelsen från e-cigaretten påverkas negativt.

Hur man rengör en vape tank

Du bör rengöra din e-cigarettank regelbundet, men framför allt varje gång du byter din e-vätska. Detta förhindrar att avlagringar byggs upp och säkerställer också att du får den bästa möjliga upplevelsen. Här får du några tips på hur du kan rengöra din vape.

För att rengöra e-vätsketanken, börja med att ta isär din e-cigarett efter att ha stängt av den helt. Lossa tanken från resten av e-cigaretten och ta bort spolen. Se till att eventuell kvarvarande e-vätska töms ut. Kom ihåg att följa säkerhetsföreskrifterna och instruktionerna som bifogats av tillverkaren.

Beroende på tillverkarens säkerhetsinstruktioner ska du därefter demontera tanken helt och placera alla komponenter till tanken i en skål med varmt vatten. Lägg inte spolen i skålen. Tvätta tanken och alla komponenterna försiktigt.

Blöt den ordentligt och skrubba om det behövs och om tillverkarens säkerhetsinstruktioner tillåter det. När du är klar, skölj av allt ordentligt med rent vatten och torka av det lätt med en ren trasa innan du låter alla komponenter lufttorka. När alla komponenter är helt torra sätter du ihop tanken och e-cigaretten igen.

Hur man rengör en spole

Värmeelementet i många e-cigaretter är i form av en spole, och att din spole är ren är viktigt för att du ska få en bra vapingupplevelse. När du vejpar absorberas e-vätskan av materialet som bildar veken och som omges av spolen. Spolen värmer upp veken så att e-vätskan förångas.

E-vätskan lämnar efter sig en tunn film av rester när den förångas, som gör att vapespolen samlar upp rester av nedbruten e-vätska. Det betyder att om din e-cigarett använder en spole går det inte att undvika – du måste byta ut din spole regelbundet.

Uppbyggnaden av dessa rester på din spole eller veke kommer att ske oavsett hur ren resten av din e-cigarett är, och kan påverka smaken på din vape negativt. Att rengöra vapespolar är inte lika enkelt, eftersom de bara kommer att brinna ut om de blir blöta. Det enda säkra sättet att underhålla din e-cigarett är att regelbundet byta ut spolen.

Läs mer om hur du byter ut din vapespole.

Vilka e-cigaretter kräver minst rengöring?

E-cigaretter som har en tank och spole kräver att du rengör tanken och byter spolen regelbundet, medan andra typer av e-cigaretter, som de med podbaserade system, inte kräver denna typ av underhåll. Pod vapes använder patroner eller poddar som är fyllda med e-vätska.

När e-vätskan tar slut i podden och prestandan försämras behöver du bara byta ut podden. Detta betyder att det inte finns något behov av att rengöra några e-cigaretttankar med pod vapes. Vissa pod vapes använder utbytbara spolar, medan många andra har värmeelementet och till och med munstycket inbyggt direkt i podden, så att även dessa byts ut med podden!

Så vissa pod vapes kan man därför använda var som helst utan krångel och besvär.

Den här artikeln är avsedd att användas för allmän information och utbildning. En del av informationen i den här artikeln är baserad på externa källor från tredje parter och vi lämnar inga utfästelser eller garantier av något slag när det gäller tillförlitligheten, giltigheten eller fullständigheten av sådan information.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!