Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Uppvärmd tobak jämfört med vaping: Vad är skillnaden?

Uppvärmd tobak och e-cigaretter är två alternativ till fortsatt rökning. Lär dig om skillnaderna mellan de två.
heated tobacco vs vaping
Vad är uppvärmd tobak

Första gången du hörde om enheter för uppvärmd tobak, trodde du kanske att det var samma sak som en e-cigarett? Trots att båda är elektroniska, rökfria alternativ för rökare som annars skulle fortsätta röka eller använda andra nikotinprodukter, så finns det vissa skillnader att vara medveten om i valet mellan uppvärmd tobak och e-cigaretter.

Vad är e‑cigaretter eller elektroniska cigaretter?

Elektroniska cigaretter är en typ av alternativ för fortsatt rökning. Det är mobila enheter som kommer i varierande storlekar, med justerbara inställningar. Vissa e-cigaretter är för engångsbruk, medan andra är för flergångsbruk. Generellt sett så förångar e-cigaretter e-vätska till en aerosol, eller ånga. De som använder e-cigaretter, använder även e-vätskor som kommer i olika smaker och kan innehålla nikotin.

Elektroniska cigaretter värmer och förångar e-vätska i ett brett spann av temperaturer – ofta mellan 100 och 250 grader. E-vätskan dras från behållaren och kommer i kontakt med en batteridriven värmekomponent, förångaren. Uppvärmning av vätskan gör att den förångas, och kan sen dras från munstycket.

Vad är uppvärmd tobak?

Att värma upp tobak istället för att bränna den innebär att färre skadliga substanser utsöndras (eftersom uppvärmningen sker kontrollerat för att inte överstiga en viss temperatur, tillexempel 350 grader). Heat-not-burn enheter används ofta med s.k. heatsticks, som ger en tobakssmak när den värms upp – utan eld, aska och rök.

www.pmiscience.com/our-products/combustion

Uppvärmd tobak vs e‑cigaretter

Så, om du är rökare som annars skulle fortsätta röka eller använda nikotinprodukter och tittar efter ett alternativ till cigaretter, hur skiljer du mellan uppvärmd tobak och e-cigaretter? Medan båda är elektroniska alternativ till annars fortsatt rökning, så är den huvudsakliga skillnaden mellan de två: Enheter för uppvärmd tobak värmer processad tobak, e-cigaretter förångar en e-vätska.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!