SÄHKÖSAVUKETIETOA

Löydä vihreä OMAVAPE-laatikko lähimmästä R-kioskista, OMAVAPE-pop-upista, Shell-huoltoasemalta tai St1-huoltoasemalta

Kuumennettava tupakka ja höyryttely: mikä on ero?

Tupakkaa kuumentavat laitteet ja sähkösavukkeet ovat molemmat vaihtoehtoja polttamiselle. Tutustu niiden eroihin.
heated tobacco vs vaping
Mitä on kuumennettava tupakka

Kun ensikertaa kuulit tupakkaa kuumentavista laitteista, ajattelitko niiden olevan sama asia kuin sähkösavukkeet? Molemmat ovat toki sähköllä toimivia savuttomia vaihtoehtoja aikuisille, jotka muuten jatkaisivat polttamista tai käyttäisivät muita nikotiinituotteita. Muutamia eroja kuitenkin löytyy, ja ne kannattaa tietää tehdessä valintaa tupakkaa kuumentavien laitteiden ja sähkösavukkeiden välillä.

Mitä sähkösavukkeet ovat?

Sähkösavukkeet ovat yksi vaihtoehto savukkeiden polttamiselle. Näitä laitteita on saatavina erikokoisina ja räätälöintimahdollisuudella. otkut sähkösavukkeet ovat kertakäyttöisiä, kun taas toisia voi käyttää yhä uudestaan. Sähkösavukkeet lämmittävät sähkösavukenestettä, jolloin syntyy aerosolia eli höyryä. Sähkösavukkeiden käyttäjille on tarjolla tupakanmakuisia nikotiininesteitä sekä myös nikotiinittomia nesteitä.

Sähkösavukkeet kuumentavat ja höyrystävät sähkösavukenesteitä eri lämpötiloissa, joka voi vaihdella 100–250 °C:seen. Neste johdetaan sähkösavukkeen säiliöstä akkukäyttöiseen kuumennuskomponenttiin. Nesteen kuumentaminen höyrystää sen, jolloin höyryä voidaan hengittää laitteen suuosan kautta.

Mitä kuumennettava tupakka on?

Kun tupakkaa kuumennetaan polttamisen sijaan, siitä vapautuu vähemmän haitallisia kemikaaleja. Kuumennuslämpötilaa kontrolloidaan niin, ettei se ylitä 350 °C:tta. Kuumentavat laitteet eli ns. heat-not-burn-laitteet käyttävät usein tupakkapuristeita, jotka kuumennettaessa vapauttavat tupakanmakua ilman tulta, tuhkaa tai savua.

www.pmiscience.com/our-products/combustion

Kuumennettava tupakka vs. sähkösavukkeet

Jos aikuinen, joka muuten jatkaisi polttamista tai käyttäisi muita nikotiinituotteita, etsii vaihtoehtoa savukkeille, miten hän erottaa kuumennettavan tupakan ja sähkösavukkeista? Vaikka molemmat ovat sähkökäyttöisiä vaihtoehtoja polttamiselle, suurin ero on tämä: tupakkaa kuumentavat laitteet kuumentavat tupakkaa, kun taas sähkösavukkeet höyrystävät sähkösavukenestettä.

Haluatko oppia lisää?

Usein kysyttyä sähkösavukkeista ja vapingista

Sähkösavukkeet on jaettu täytettäviin ja valmiiksi täytettyihin vaihtoehtoihin. Valmiiksi täytetyissä sähkösavukkeissa käytetään nestekapseleita, jotka kiinnitetään sähkösavukkeeseen ja se on tämän jälkeen käyttövalmis ilman erillistä nesteiden sekoitusta. Täytettävissä järjestelmissä e-neste taas ostetaan erikseen pulloissa, ja käyttäjä sekoittaa nesteet sekä täyttää sähkösavukkeen itse.

Sähkösavukkeet tunnetaan myös sellaisilla nimityksillä kuten e-savuke, höyrystin ja höyryke. Vaping käännetään suomeksi höyryttelyksi, vapettamiseksi, vapottamiseksi ja vapotteluksi.

Sähkösavukkeissa käytetään nestettä, joka koostuu yleensä nikotiinista, mausta, propyleeniglykolista ja glyseriinistä. Suomessa sallittuja ovat vain tupakan makuiset sekä mauttomat e-nesteet. Saatavilla on myös nikotiinittomia e-nesteitä.

Sähkösavukkeet ovat savuttomia tuotteita. Ne kuumentavat e-nestettä, joka muuttuu höyryksi. Sähkösavuketta käytettäessä ei siis synny savua eikä palamistuotteita, mikä tarkoittaa sitä, etteivät ne tuota tervaa tai häkää. Savukkeessa taas poltetaan tupakkaa, jonka lämpötila nousee palaessa yli 800 °C:seen. Palamisprosessissa muodostuu yli 6000 kemikaalia, joista noin sadan tiedetään olevan ihmisille haitallisia.

Sähkösavukkeen osia ovat nestekapseli eli podi, nesteen höyrystävä atomisaattori eli höyrystin, akku, led-valo ja painike. Sähkösavuke aktivoituu käytön yhteydessä, kun käyttäjä ottaa henkäyksen.

Dry puff tai dry hit on seurausta alhaisesta nikotiininesteen määrästä ja höyryn heikentymisestä. Se tuntuu suussa palaneen makuna, ja samalla myös haitallisten ainesosien määrä kasvaa. Edistynyttä teknologiaa käyttävät sähkösavukkeet havaitsevat alhaisen nestemäärän ja estävät ylikuumenemisen.

Ota yhteyttä

Onko sinulle kysyttävää sähkösavukkeista tai laitteen käytöstä? Haluatko kysyä jotain laitteestasi?

Asiakaspalvelumme on avoinna ma–pe klo 9–13.

Soita asiakaspalveluun

Tavoitat meidät numerosta
0800 90010.

Tai voimme soittaa sinulle

Jätä vain numerosi ja
me soitamme sinulle!

Lähetä sähköpostia

Palaamme asiaan
niin pian kuin mahdollista.

Pitäisikö meidän soittaa sinulle?

Jos sinulla on kysyttävää laitteistamme, saatavuudestasi tai muista aiheista, jätä vain puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle!