Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Vaping ‒ gör så här: Guide för vuxna rökare

Idag finns det många olika produkter att välja mellan för vuxna rökare, som annars skulle fortsätta röka eller använda andra nikotinprodukter. Det bästa alternativet för alla rökare är att helt och hållet sluta med tobak eller andra nikotinprodukter.
electronic cigarettes and vapes
Funderar du på att byta till vaping
Hur man vejpar

Idag finns det många olika produkter att välja mellan för vuxna rökare, som annars skulle fortsätta röka eller använda andra nikotinprodukter. Det bästa alternativet för alla rökare är att helt och hållet sluta med tobak eller andra nikotinprodukter. Men för dem som inte vill det finns det allt fler rökfria alternativ till cigaretter på marknaden.

Ett av de mest kända alternativen som finns idag är vejping – men den upplevelsen för också med sig många frågor eftersom det kan verka väldigt främmande för vuxna rökare som aldrig har provat vejping.

Här följer en grundläggande guide om hur man vejpar för dem som funderar på att byta från att röka cigaretter till att börja vejpa.

Vad är vejping?

Det finns många olika typer av e-cigaretter. Även om de kan skilja sig åt i storlek, kraft, anpassningsmöjligheter och till och med möjligheten att återanvända eller kassera dem, fungerar de ofta utifrån liknande principer och med liknande komponenter. Vejping fungerar i princip genom att värma upp och förånga e-vätskor.

Detta sker genom att vätskan sugs upp från en tank eller ett podsystem och därefter kommer i kontakt med ett batteridrivet värmeelement. När vätskan har förångats sugs ångan ut från enheten via ett munstycke.

Det finns olika typer av e-cigaretter:
  • Cigarettliknande ”cig-a-likes”, som är utformade för att efterlikna en cigarett, ofta med ett litet ljus längst ut som liknar cigarettglöd.
  • E-cigaretter med pod, som fungerar med slutna eller påfyllningsbara pods som innehåller e-vätska.
  • Pen-e-cigaretter, som är små och tunna och har en påfyllningsbar tank och utbytbara förångare.
  • Modifierade e-cigaretter eller mods, som är större enheter med flera utbytbara delar, så att användaren lätt kan anpassa dem efter sina egna behov.
Hur gammal måste man vara för att använda e-cigaretter?

Den lagliga åldern för e-cigaretter varierar, beroende på bestämmelserna i respektive land, och i vissa fall varierar det även mellan olika regioner i landet. E-cigaretter ska aldrig säljas till eller användas av minderåriga. Det är ditt ansvar att känna till och följa gällande lokala bestämmelser kring detta. I Finland är åldersgränsen 18 år.

Hur väljer man rätt e-cigarett?

Eftersom vuxna rökare kan uppleva det som något helt nytt att övergå till att börja vejpa, så finns det vissa saker som man måste tänka på innan man bestämmer sig för vilket alternativ som passar bäst. Tänk också på inte bara e-cigaretten, utan också vilken e-vätska som ska användas i den. Vissa e-vätskor innehåller olika grader av nikotin.

Vilket batteri föredrar du?

Vissa användare av e-cigaretter, särskilt de som letar efter en mycket anpassad upplevelse, kommer att titta närmare på mods, och ofta är dessa e-cigaretter modifierade för att få plats med större batterier för mer kraft. Mer kraft genererar mer värme och kan hantera större tankar för en längre vejpingupplevelse samt kan skapa större moln av ånga.

Större batterier rekommenderas dock i allmänhet inte när du för första gången ska byta från att röka cigaretter till att börja vejpa, eftersom det innebär att du måste leta efter modifierade e-cigaretter som kanske inte är från kända varumärken.

Tankar och pods som kan passa just dig

Modifierade e-cigaretter finns också med anpassningsbara tankalternativ som kan ge en vuxen användare möjlighet att uppleva vejping på många olika sätt. Mods och tankar behöver för det mesta inte kopplas till någon maskinvara av ett visst märke, vilket gör det möjligt för avancerade vejpare att anpassa inställningar på e-cigaretten så mycket de vill.

Mods och tankar kan emellertid vara tunga, besvärliga och komplicerade att komma igång med.

Att välja vejpingsmak

En viktig del av vejping som kan vara nytt för vuxna rökare är det stora utbudet av tobakssmaker. En mängd olika e-vätskor finns tillgängliga i olika tobakssmaker. Ett byte till vaping från cigaretter innebär många fler val när det gäller bekvämlighet och användarupplevelse.

I slutändan kommer din upplevelse av vejping framför allt att bero på dina personliga preferenser när det gäller vilken typ av e-cigarett och e-vätska som fungerar bäst för dig.

Den här artikeln är avsedd att användas för allmän information och utbildning. En del av informationen i den här artikeln är baserad på externa källor från tredje parter och vi lämnar inga utfästelser eller garantier av något slag när det gäller tillförlitligheten, giltigheten eller fullständigheten av sådan information.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!