SÄHKÖSAVUKETIETOA

Löydä vihreä OMAVAPE-laatikko lähimmästä R-kioskista, OMAVAPE-pop-upista, Shell-huoltoasemalta tai St1-huoltoasemalta

Näin höyryttelet – aloittelijan opas tupakoiville aikuisille

Aikuisille, jotka muuten jatkaisivat tupakointia tai muiden nikotiinituotteiden käyttöä, on nykyisin tarjolla monia eri tuotteita. Paras valinta kaikille tupakoijille olisi lopettaa tupakan ja nikotiinin käyttö kokonaan.
electronic cigarettes and vapes
Harkitsetko vaihtamista höyrykäyttöön?
Miten höyrytellään?

Aikuisille, jotka muuten jatkaisivat tupakointia tai muiden nikotiinituotteiden käyttöä, on nykyisin tarjolla monia eri tuotteita. Paras valinta kaikille tupakoijille olisi lopettaa tupakan ja nikotiinin käyttö kokonaan. Niille, jotka eivät niin kuitenkaan tee, on tarjolla yhä useampia savuttomia vaihtoehtoja savukkeille.

Yksi tämän hetken tunnetuimmista vaihtoehdoista on höyryttely, mutta se voi tuntua vieraalta tupakoiville aikuisille, jotka eivät ole sitä kokeilleet.

Jos harkitset siirtymistä savukkeista sähkötupakkaan, tässä on perusopas höyryttelyyn.

Mitä on höyryttely?

Sähkötupakoita on monenlaisia, ja vaikka niissä on eroja koon, tehon, mukautusvaihtoehtojen ja jopa uudelleenkäytettävyyden suhteen, niiden toimintaperiaatteet ja osat ovat usein melko samankaltaisia. Sähkötupakan käyttö perustuu nikotiininesteiden höyrystämiseen kuumentamalla.

Sähkötupakka imee nestettä säiliöstä tai kapselista ja saattaa sen kosketuksiin akkutoimisen lämpöelementin kanssa. Käyttäjä imee höyrystyneen nesteen laitteesta suukappaleen kautta.

Erilaisia sähkötupakoita ovat muun muassa seuraavat:
  • Savukkeiden näköisiksi suunnitellut cigalike-laitteet, joissa on usein valaistu kärki jäljittelemässä palavan savukkeen hehkuvaa tulipäätä
  • Kapselisähkötupakat, joissa e-neste on suljetussa tai uudelleentäytettävässä kapselissa
  • Kynäsähkötupakat, jotka ovat pieniä ja ohuita ja joissa käytetään täytettävää säiliötä ja vaihdettavia vastuksia
  • Kookkaat muokattavat sähkötupakat eli modit, joissa on useita vaihdettavia elementtejä monipuolisen muokkauksen mahdollistamiseksi.
Mikä on sähkötupakan käytön ikäraja?

Sähkötupakan käytön ikäraja vaihtelee maakohtaisten ja joskus jopa aluekohtaisten säädösten mukaan. Sähkötupakoita ei pidä koskaan myydä alaikäisille, eikä alaikäisten pidä käyttää niitä. On omalla vastuullasi tuntea asiaa koskevat paikalliset säännökset ja noudattaa niitä. Suomessa ikäraja on 18 vuotta.

Miten sähkötupakka valitaan?

Siirtymä sähkötupakan käyttöön saattaa olla täysin uusi kokemus tupakoivalle aikuiselle. Sopivaa vaihtoehtoa miettiessä kannattaa harkita muutamia eri tekijöitä. Sähkötupakan lisäksi on hyvä tutustua myös laitteessa käytettäviin e-nesteisiin. E-nesteiden nikotiinipitoisuus vaihtelee.

Millainen sähkötupakka-akku sopii sinulle?

Jotkut sähkötupakan käyttäjät, etenkin juuri oman makunsa mukaista käyttökokemusta etsivät, saattavat päätyä kokeilemaan modeja, joissa on usein isompi ja tehokkaampi akku. Lisäteho tuottaa enemmän lämpöä ja toimii myös suurempien säiliöiden kanssa, jolloin höyryttelyä voi jatkaa pidempään ja höyrypilvet ovat suurempia.

Suurempaan akkuun vaihtaminen ei kuitenkaan ole suositeltavaa heti savukkeista höyryttelyyn siirryttäessä, koska modien tukena ei aina ole tunnettua valmistajaa.

Mikä säiliö tai kapseli sopii sinulle?

Modit tarjoavat myös erilaisia säiliövaihtoehtoja, jotka laajentavat aikuisen käyttäjän höyryttelymahdollisuuksia entisestään. Muokattavat sähkötupakat ja säiliöt eivät ole riippuvaisia tietyn valmistajan laitteista, joten edistyneemmät käyttäjät voivat mukauttaa sähkötupakkansa asetuksia niin paljon kuin haluavat.

Muokattavat sähkötupakat ja säiliöt voivat kuitenkin olla painavia, hankalasti käsiteltäviä ja monimutkaisia aloittelijoille.

Sähkötupakan makuvaihtoehdot

Erilaiset tupakanmakuiset vaihtoehdot ovat keskeinen osa höyryttelyä, mutta tupakoivalle aikuiselle ne eivät välttämättä ole tuttuja. Tarjolla on monenlaisia tupakanmakuisia e-nesteitä eri mieltymyksiin. Siirtymä savukkeista sähkötupakan käyttöön tarjoaa höyryttelijälle monenlaisia uusia vaihtoehtoja näppäryyden ja yleisen käyttökokemuksen suhteen.

Viime kädessä höyryttelykokemuksesi riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistäsi sinulle sopivimman sähkötupakan ja e-nesteen suhteen.

Tämä artikkeli on tarkoitettu yleiseen tieto- ja valistuskäyttöön. Osa tämän artikkelin tiedoista perustuu ulkopuolisiin, kolmansien osapuolten lähteisiin, emmekä tarjoa mitään vakuuksia tai takuita tällaisten tietojen paikkansapitävyyttä, oikeellisuutta tai kattavuutta koskien.

Haluatko oppia lisää?

Usein kysyttyä sähkösavukkeista ja vapingista

Sähkösavukkeet on jaettu täytettäviin ja valmiiksi täytettyihin vaihtoehtoihin. Valmiiksi täytetyissä sähkösavukkeissa käytetään nestekapseleita, jotka kiinnitetään sähkösavukkeeseen ja se on tämän jälkeen käyttövalmis ilman erillistä nesteiden sekoitusta. Täytettävissä järjestelmissä e-neste taas ostetaan erikseen pulloissa, ja käyttäjä sekoittaa nesteet sekä täyttää sähkösavukkeen itse.

Sähkösavukkeet tunnetaan myös sellaisilla nimityksillä kuten e-savuke, höyrystin ja höyryke. Vaping käännetään suomeksi höyryttelyksi, vapettamiseksi, vapottamiseksi ja vapotteluksi.

Sähkösavukkeissa käytetään nestettä, joka koostuu yleensä nikotiinista, mausta, propyleeniglykolista ja glyseriinistä. Suomessa sallittuja ovat vain tupakan makuiset sekä mauttomat e-nesteet. Saatavilla on myös nikotiinittomia e-nesteitä.

Sähkösavukkeet ovat savuttomia tuotteita. Ne kuumentavat e-nestettä, joka muuttuu höyryksi. Sähkösavuketta käytettäessä ei siis synny savua eikä palamistuotteita, mikä tarkoittaa sitä, etteivät ne tuota tervaa tai häkää. Savukkeessa taas poltetaan tupakkaa, jonka lämpötila nousee palaessa yli 800 °C:seen. Palamisprosessissa muodostuu yli 6000 kemikaalia, joista noin sadan tiedetään olevan ihmisille haitallisia.

Sähkösavukkeen osia ovat nestekapseli eli podi, nesteen höyrystävä atomisaattori eli höyrystin, akku, led-valo ja painike. Sähkösavuke aktivoituu käytön yhteydessä, kun käyttäjä ottaa henkäyksen.

Dry puff tai dry hit on seurausta alhaisesta nikotiininesteen määrästä ja höyryn heikentymisestä. Se tuntuu suussa palaneen makuna, ja samalla myös haitallisten ainesosien määrä kasvaa. Edistynyttä teknologiaa käyttävät sähkösavukkeet havaitsevat alhaisen nestemäärän ja estävät ylikuumenemisen.

Ota yhteyttä

Onko sinulle kysyttävää sähkösavukkeista tai laitteen käytöstä? Haluatko kysyä jotain laitteestasi?

Asiakaspalvelumme on avoinna ma–pe klo 9–13.

Soita asiakaspalveluun

Tavoitat meidät numerosta
0800 90010.

Tai voimme soittaa sinulle

Jätä vain numerosi ja
me soitamme sinulle!

Lähetä sähköpostia

Palaamme asiaan
niin pian kuin mahdollista.

Pitäisikö meidän soittaa sinulle?

Jos sinulla on kysyttävää laitteistamme, saatavuudestasi tai muista aiheista, jätä vain puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle!