Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Smakar vaping och uppvärmd tobak som cigaretter?

På vilket annat sätt är upplevelsen av e-cigaretter och uppvärmd tobak annorlunda jämfört med att röka cigaretter?
heated tobacco vs vaping
Funderar du på att byta till vaping

Innehåller cigaretter, e-cigaretter och uppvärmda tobaksprodukter tobak? 

För det första kan det vara bra att veta vilka produkter som innehåller riktig tobak. Cigaretter innehåller riktig tobak, men smaken från cigaretter är smaken av bränd tobak.

En typ av rökfria alternativ som inte använder riktig tobak är e-cigaretter. E-cigaretter är batteridrivna enheter som värmer upp och förångar en e-vätska som innehåller smak och nikotin. E-vätskan i sig innehåller inte riktig tobak, även om det finns många e-vätskor med tobakssmak.

Däremot är produkter med uppvärmd tobak rökfria alternativ som använder riktig tobak. I allmänhet värmer enheter med uppvärmd tobak upp specialgjorda tobakssticks till en exakt temperatur.

Smakar vapes eller e-cigaretter som cigaretter? 

Eftersom vapes eller e-cigaretter använder e-vätska och inte riktig tobak kommer smaken man får av vaping att vara annorlunda än smaken från cigaretter. E-vätska finns i en mängd olika tobakssmaker, som kan ge en annan upplevelse än vad man är van vid när man röker cigaretter.

Bör jag undvika att blanda min egen e-vätska?

Man kan hitta mycket information på nätet om hur man gör sin egen e-vätska. Men vi rekommenderar inte att du gör e-vätska själv. Alla delar av vaping, som själva e-cigaretten och e-vätskorna som används, är komplexa processer som fungerar bäst när de utvecklas av etablerade företag som följer gällande säkerhetsstandarder när de tillverkar e-vätskan.

På vilket annat sätt är upplevelsen av e-cigaretter och uppvärmd tobak annorlunda jämfört med att röka cigaretter?

Utöver smak så finns det andra saker som du kanske kommer att uppleva som annorlunda om du funderar på att byta från att röka cigaretter till att börja med vaping eller uppvärmd tobak. Med både vaping och uppvärmd tobak måste du först lägga ner pengar på att köpa en e-cigarett eller en enhet för uppvärmd tobak.

Vissa varumärken erbjuder ett startkit som kan hjälpa dig byta från cigaretter. I kittet ingår i allmänhet enheten, tillbehör såsom laddare och ett litet antal förbrukningsvaror (som e-vätska eller tobakssticks). För båda dessa rökfria alternativ krävs det att du ägnar lite tid åt att hitta den bästa produkten med uppvärmd tobak eller den bästa vapen för nya användare som vill byta från vanliga cigaretter, beroende på dina personliga preferenser.

En annan sak som kommer att förändras är dina rutiner. För både vaping och uppvärmd tobak kommer du använda enheter som kräver laddning och allmänt underhåll. Du måste ta hand om dem genom att förvara dem på rätt sätt, byta delar, rengöra dem och se till att enheterna hålls i gott skick. Dessutom kanske du inte kan köpa e-vätska eller tobakssticks på samma ställe där du brukar köpa dina cigaretter. Detta kan också leda till några fler förändringar i dina rutiner när du ska bestämma hur du ska köpa e-vätska och tobakssticks.

Vilket rökfritt alternativ passar mig: vapingenheter eller enheter med uppvärmd tobak?

När det gäller uppvärmd tobak jämfört med vaping kommer dina preferenser avgöra vilket rökfritt alternativ som är bäst för dig. Och naturligtvis att du verkligen vill lämna cigaretterna bakom dig och byta till ett annat alternativ. Rökfria alternativ är inte detsamma som att helt sluta använda tobak och nikotin, så de är inga hjälpmedel för att få dig att sluta röka.

Eftersom dessa produkter fortfarande innehåller nikotin är de beroendeframkallande. Om du är rökare och är orolig för din hälsa, så är det bästa alternativet för att minska hälsoriskerna relaterade till användningen av tobak och nikotinprodukter att sluta använda tobak och nikotin helt och hållet. Tekniken som används i e-cigaretter och uppvärmda tobaksprodukter skiljer sig åt. Det betyder att upplevelsen för den vuxna användaren också skiljer sig åt.

E-cigaretter kan vara ett alternativ för vuxna rökare som letar efter en helt ny upplevelse och avancerade möjligheter till anpassning, medan enheter för uppvärmd tobak kan ge en tobaksupplevelse som kan kännas bekant för vuxna rökare. Båda alternativen är tekniskt avancerade.

Lär dig skillnaderna mellan uppvärmd tobak och vapes/e-cigaretter.

Den här artikeln är avsedd att användas för allmän information och utbildning. En del av informationen i den här artikeln är baserad på externa källor från tredje parter och vi lämnar inga utfästelser eller garantier av något slag när det gäller tillförlitligheten, giltigheten eller fullständigheten av sådan information.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!