SÄHKÖSAVUKETIETOA

Löydä vihreä OMAVAPE-laatikko lähimmästä R-kioskista, OMAVAPE-pop-upista, Shell-huoltoasemalta tai St1-huoltoasemalta

Vapet ja tupakointi – mikä on ero?

Moni tupakoija saattaa miettiä, miten höyryttely eroaa savukkeiden polttamisesta ja onko höyryttely turvallista.
electronic cigarettes and vapes
Höyryttely verrattuna tupakointiin
Onko höyryttely turvallista?

Tupakointia jatkaville on nykyisin tarjolla niin monta eri vaihtoehtoa, että tupakoivat aikuiset ovat todennäköisesti kuulleet sähkötupakasta ja höyryttelystä. Moni tupakoija saattaa miettiä, miten höyryttely eroaa savukkeiden polttamisesta ja onko höyryttely turvallista. Ensinnäkin on hyvä ymmärtää, ettei mikään nikotiinia sisältävä tuote ole turvallinen.

Paras päätös kaikille tupakoijille olisi lopettaa tupakan ja nikotiinin käyttö kokonaan. Aikuisille, jotka muuten jatkaisivat tupakointia, pyrimme selittämään höyryttelyn ja tupakoinnin tärkeimmän eron.

Tupakoija sytyttää savukkeen ja antaa sen palaa. Palamisprosessista syntyy tupakansavua.

Sähkötupakoissa ei polteta tupakkaa. Sen sijaan niissä käytetään nikotiininesteitä, jotka kuumennetaan tiettyyn lämpötilaan akkutoimisen lämpöelementin avulla.

E-nesteet tuottavat kuumentuessaan höyryä. Palamista ei tapahdu, koska mitään ei sytytetä tuleen, eikä näin ollen synny myöskään savua.

Sähkötupakkatuotteet eivät ole riskittömiä, ja niistä saa nikotiinia, joka aiheuttaa riippuvuutta. Alaikäisten, tupakoinnin lopettaneiden ja tupakoimattomien ei tule käyttää sähkötupakkaa.

Mitään nikotiinia sisältävää tuotetta ei tule käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Myöskään sydänsairaiden tai sydänsairauksien riskiryhmään kuuluvien, diabeetikkojen, epileptikkojen tai kohtauksista kärsivien ei tule käyttää niitä.

Höyryttely verrattuna tupakointiin

Tupakoivat aikuiset, jotka muuten jatkaisivat tupakointia tai muiden nikotiinituotteiden käyttöä ja harkitsevat siirtymistä sähkötupakan käyttäjiksi, miettivät usein, mitä eroa höyryttelyllä ja tupakoinnilla on.

Savukkeissa tupakka palaa. Palamisen aikana savukkeen sisältämän tupakan lämpötila voi olla yli 600 °C ja tulipään lämpötila voi olla jopa yli 800 °C henkosten aikana. Palamisen aikana syntyvät korkeat lämpötilat tuottavat suurimman osan tupakansavun sisältämistä haitallista kemikaaleista, ja korkeista lämpötiloista johtuvat myös näiden kemikaalien suuret määrät.

Vaikka savu on aerosoli, kaikki aerosolit eivät ole savua. Sähkötupakkatuotteet toimivat kuumentamalla e-nesteitä, joista moni sisältää nikotiinia.

Sähkötupakkatuotteet eivät ole riskittömiä, ja niistä saa nikotiinia, joka aiheuttaa riippuvuutta.

Onko höyryttely vaihtoehto tupakoinnin jatkamiselle?

Paras päätös kaikille tupakoijille olisi lopettaa tupakan ja nikotiinin käyttö kokonaan. Sähkötupakkatuotteet tarjoavat savuttoman vaihtoehdon aikuisille, jotka muuten jatkaisivat tupakointia.

Tupakansavu sisältää yli 6 000:ta eri kemikaalia, joista noin sataa pidetään haitallisina tai mahdollisesti haitallisina ainesosina.

Palavan savukkeen savun sisältämät suuret määrät haitallisia kemikaaleja ovat tärkein tupakointiin liittyvien sairauksien syy. Onko höyryttely tähän verrattuna turvallista? Ei – mikään nikotiinia sisältävä tuote ei ole turvallinen.

Onko sähkötupakka sama asia kuin vaporisaattori?

Mitä eroa on sähkötupakalla ja vaporisaattorilla? Ei mitään. Ne ovat sama asia! Sekä sähkötupakka- että vaporisaattori-termeillä viitataan samoihin sähköisiin, savuttomiin laitteisiin, joissa käytetään e-nesteitä ja jotka tuottavat höyryä. ”Höyryttely” tai ”vapottelu” tarkoittaa sähkötupakan tai vaporisaattorin käyttöä.

Jos olet tupakoiva aikuinen, joka on kiinnostunut saamaan lisätietoa savuttomista vaihtoehdoista savukkeille, voit lukea lisää kuumennetun tupakan ja sähkötupakan eroista.

Tämä artikkeli on tarkoitettu yleiseen tieto- ja valistuskäyttöön. Osa tämän artikkelin tiedoista perustuu ulkopuolisiin, kolmansien osapuolten lähteisiin, emmekä tarjoa mitään vakuuksia tai takuita tällaisten tietojen paikkansapitävyyttä, oikeellisuutta tai kattavuutta koskien.

Haluatko oppia lisää?

Usein kysyttyä sähkösavukkeista ja vapingista

Sähkösavukkeet on jaettu täytettäviin ja valmiiksi täytettyihin vaihtoehtoihin. Valmiiksi täytetyissä sähkösavukkeissa käytetään nestekapseleita, jotka kiinnitetään sähkösavukkeeseen ja se on tämän jälkeen käyttövalmis ilman erillistä nesteiden sekoitusta. Täytettävissä järjestelmissä e-neste taas ostetaan erikseen pulloissa, ja käyttäjä sekoittaa nesteet sekä täyttää sähkösavukkeen itse.

Sähkösavukkeet tunnetaan myös sellaisilla nimityksillä kuten e-savuke, höyrystin ja höyryke. Vaping käännetään suomeksi höyryttelyksi, vapettamiseksi, vapottamiseksi ja vapotteluksi.

Sähkösavukkeissa käytetään nestettä, joka koostuu yleensä nikotiinista, mausta, propyleeniglykolista ja glyseriinistä. Suomessa sallittuja ovat vain tupakan makuiset sekä mauttomat e-nesteet. Saatavilla on myös nikotiinittomia e-nesteitä.

Sähkösavukkeet ovat savuttomia tuotteita. Ne kuumentavat e-nestettä, joka muuttuu höyryksi. Sähkösavuketta käytettäessä ei siis synny savua eikä palamistuotteita, mikä tarkoittaa sitä, etteivät ne tuota tervaa tai häkää. Savukkeessa taas poltetaan tupakkaa, jonka lämpötila nousee palaessa yli 800 °C:seen. Palamisprosessissa muodostuu yli 6000 kemikaalia, joista noin sadan tiedetään olevan ihmisille haitallisia.

Sähkösavukkeen osia ovat nestekapseli eli podi, nesteen höyrystävä atomisaattori eli höyrystin, akku, led-valo ja painike. Sähkösavuke aktivoituu käytön yhteydessä, kun käyttäjä ottaa henkäyksen.

Dry puff tai dry hit on seurausta alhaisesta nikotiininesteen määrästä ja höyryn heikentymisestä. Se tuntuu suussa palaneen makuna, ja samalla myös haitallisten ainesosien määrä kasvaa. Edistynyttä teknologiaa käyttävät sähkösavukkeet havaitsevat alhaisen nestemäärän ja estävät ylikuumenemisen.

Ota yhteyttä

Onko sinulle kysyttävää sähkösavukkeista tai laitteen käytöstä? Haluatko kysyä jotain laitteestasi?

Asiakaspalvelumme on avoinna ma–pe klo 9–13.

Soita asiakaspalveluun

Tavoitat meidät numerosta
0800 90010.

Tai voimme soittaa sinulle

Jätä vain numerosi ja
me soitamme sinulle!

Lähetä sähköpostia

Palaamme asiaan
niin pian kuin mahdollista.

Pitäisikö meidän soittaa sinulle?

Jos sinulla on kysyttävää laitteistamme, saatavuudestasi tai muista aiheista, jätä vain puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle!