SÄHKÖSAVUKETIETOA

Kuka keksi höyryttelyn ja milloin?

Sähkötupakoiden lähes vuosisadan mittainen historia ulottuu alkukantaisista prototyypeistä tämän päivän sähkötupakoihin. Sähkötupakan käsitettä ovat laajentaneet ja uudistaneet monet keksijät, kuten Joseph Robinson, Herbert A. Gilbert, Phil Ray, Norman Jacobson ja Hon Lik.
electronic cigarettes and vapes
Kuka keksi sähkötupakan käytön, ja milloin ensimmäinen sähkötupakka tuli markkinoille?

Höyryttelyn lyhyt historia tupakoiville aikuisille

Oletko koskaan miettinyt, miten höyryttely sai alkunsa? Tupakkaa on poltettu vuosisatoja, mutta sähkötupakan käyttöä pidetään usein suhteellisen uutena keksintönä. Jotkin lähteet sanovat höyryttelyn perusperiaatteiden olevan peräisin 1920-luvulta, joten idea on lähes sata vuotta vanha!

Vuonna 1927 mies nimeltä Joseph Robinson kehitti ensimmäisen sähkötupakan, laitteen, joka ”tuottaa höyryä sähköisen tai muunlaisen kuumennuksen avulla”. Vuosien mittaan vastaavia laitteita alkoi pikku hiljaa ilmestyä, kunnes lopulta päädyimme nykyiseen tilanteeseen: sähkötupakka on suosittu savuton vaihtoehto, jota aikuiset käyttäjät ympäri maailmaa hyödyntävät.

Tässä lisätietoa sähkötupakoinnin historiasta.

Mitä on höyryttely?

Nykyisin höyryttely merkitsee sähkötupakan käyttöä. Sähkötupakat ovat akkutoimisia laitteita, jotka kuumentavat e-nesteiksi kutsuttuja, mahdollisesti nikotiinia sisältäviä nesteitä. Kun e-neste on kosketuksissa sähkötupakan lämpölähteeseen, se alkaa höyrystyä ja tuottaa aerosolia, jota käyttäjä hengittää. Koska höyryttely ei tuota savua, sähkötupakat luokitellaan savuttomiksi vaihtoehdoksi savukkeille.

Sähkötupakoita on saatavilla eri muotoisina ja kokoisina, ja ne tunnetaan monipuolisesta tuotevalikoimasta. Osa sähkötupakoista on täysin kertakäyttöisiä ja osa uudelleenkäytettäviä. Osa saattaa näyttää savukkeilta (ns. cigalike-mallit), kun toiset muistuttavat sikareita tai kyniä. Tarjolla on lisäksi valtava määrä erimakuisia e-nesteitä, jotka voivat vaihdella myös nikotiinipitoisuudeltaan.

Milloin höyryttely keksittiin, ja kuka keksi ensimmäisen sähkötupakan? 

Sähkötupakoiden lähes vuosisadan mittainen historia ulottuu alkukantaisista prototyypeistä tämän päivän sähkötupakoihin. Sähkötupakan käsitettä ovat laajentaneet ja uudistaneet monet keksijät, kuten Joseph Robinson, Herbert A. Gilbert, Phil Ray, Norman Jacobson ja Hon Lik.

Joseph Robinson – keksikö hän ensimmäisen sähkötupakan?

Usko tai älä, höyryttelyn perusidea on lähes vuosisadan ikäinen. Amerikkalaiskeksijä nimeltä Joseph Robinson haki patenttia ensimmäiselle ”sähköiselle vaporisaattorille” 1920-luvun lopussa, ja hakemus hyväksyttiin vuoteen 1930 mennessä.

Herbert A. Gilbert – keksikö hän ensimmäisen ”savuttoman, tupakattoman savukkeen”?

Vuonna 1963 Herbert A. Gilbert esitteli patentoimansa keksinnön: laitteen, jota hän kutsui ”savuttomaksi, tupakattomaksi savukkeeksi”. Tämä varhainen luomus muistuttaa nykyisiä sähkötupakoita yllättävänkin paljon. Gilbertin sanotaan olleen romumetallikauppias, jolla ei ollut aiempaa kokemusta tuotekehityksestä. Hän oli kuitenkin itse tupakoija.

Valitettavasti Gilbert ei kuitenkaan koskaan saanut rahoitusta keksinnölleen. Vaikka hänen patenttinsa on vanhentunut ajat sitten, monet muut keksijät, kuten nykyaikaisen sähkötupakan kehittäjänä usein pidetty Hon Lik, ovat sittemmin viitanneet siihen.

Phil Ray ja Norman Jacobson – mistä termi ”höyryttely” on peräisin? 

Nykymuotoinen sähkötupakan käyttö alkoi kiteytyä selkeäksi käsitteeksi ja käyttökelpoiseksi tuotteeksi 1980-luvulla. Tällöin alettiin myös puhua höyryttelystä ja sähkötupakoista. Phil Ray, mikroprosessorin kehittäjä ja Apollo-avaruusohjelman vetäjä, oli itsekin tupakoija.

Hän alkoi kehittää ”savutonta savuketta” lääkärinsä, tohtori Norman Jacobsonin kanssa. Heidän tuotteensa toimi ilman palamista ja erosi aiemmista keksinnöistä myös siinä, että siitä sai nikotiinia. Lisäksi tuote muistutti savuketta muodon ja värin puolesta. Laitteen sisällä oli nikotiinilla kyllästetty suodatinpaperi. Kun laitteesta otti henkoset, sai nikotiinia ilman palamista tai savua.

Ray ja Jacobson tekivät ensimmäisten joukossa muodollista tutkimusta nikotiinin välittämisestä ja kaupallistivat tuotteensa, vaikka se ei saavuttanut laajaa menestystä. Tuotteen kokeiluvaiheessa Ray ei halunnut osallistujiin viitattavan ”tupakoijina”, jotka ”tupakoivat”. Näin syntyivät ilmaukset ”vape” ja ”vaping”, joita englannin kielessä käytetään laajasti edelleen.

Hon Lik – miten nykyaikainen sähkötupakka syntyi?

Nykyaikainen ja kaupallisesti menestynein sähkötupakka syntyi vihdoin 2000-luvun alussa. Sen keksi Kiinan Pekingissä apteekkari nimeltä Hon Lik. Lik oli itsekin tupakoija. Hänen ensimmäiset prototyyppinsä olivat kookkaita ja hankalasti liikuteltavia, ja hän uskoi, että tuotteen pitäisi sopia paremmin liikkuvaan arkikäyttöön, jotta se saavuttaisi laajemman suosion ja rohkaisisi ihmisiä siirtymään tupakoinnista sähkötupakan käyttöön.

Lik kehitti viimein pienemmän, hienostuneemman laitteen, joka höyrysti nikotiinipitoista nestettä kuumennettavan vastuslangan ja korkeataajuuksista ultraääntä tuottavan elementin yhdistelmän avulla. Keksintö patentoitiin vuonna 2003, ja vuonna 2004 e-nestettä akkutoimisen lämpöelementin avulla höyrystävät sähkötupakat tulivat Kiinan markkinoille. Sähkötupakoiden kansainvälinen myynti alkoi vuonna 2005.

Miksi höyryttely keksittiin?

Suurin osa sähkötupakoita kehitelleistä keksijöistä oli itse tupakoijia, jotka etsivät vaihtoehtoa savukkeille. Monet näkivät potentiaalia laitteessa, joka voisi tarjota tupakka- tai nikotiinikokemuksen ilman heidän keskeiseksi näkemäänsä ongelmaa: palamista.

Uusi sähkötupakkateknologia – miten nykyiset sähkötupakat eroavat aiemmista?

Osaan aiemmista sähkötupakoista ei liittynyt nikotiinin saantia. Sähkötupakan käytöstä tuli kaupallisesti kannattavaa vasta sen jälkeen, kun Ray ja Jacobson olivat esitelleet idean ja Lik kehittänyt sitä eteenpäin. Viime kädessä kyse oli kyvystä kehittää tehokkaita laitteita, jotka pystyivät tarjoamaan tämän kokemuksen jo valmiiksi tupakoiville tai muuten nikotiinia käyttäville aikuisille.

Yritykset investoivat edelleen entistä monipuolisempien savuttomien ratkaisujen kehittämiseen.

Tämä artikkeli on tarkoitettu yleiseen tieto- ja valistuskäyttöön. Osa tämän artikkelin tiedoista perustuu ulkopuolisiin, kolmansien osapuolten lähteisiin, emmekä tarjoa mitään vakuuksia tai takuita tällaisten tietojen paikkansapitävyyttä, oikeellisuutta tai kattavuutta koskien.

Haluatko oppia lisää?

Usein kysyttyä sähkösavukkeista ja vapingista

Sähkösavukkeet on jaettu täytettäviin ja valmiiksi täytettyihin vaihtoehtoihin. Valmiiksi täytetyissä sähkösavukkeissa käytetään nestekapseleita, jotka kiinnitetään sähkösavukkeeseen ja se on tämän jälkeen käyttövalmis ilman erillistä nesteiden sekoitusta. Täytettävissä järjestelmissä e-neste taas ostetaan erikseen pulloissa, ja käyttäjä sekoittaa nesteet sekä täyttää sähkösavukkeen itse.

Sähkösavukkeet tunnetaan myös sellaisilla nimityksillä kuten e-savuke, höyrystin ja höyryke. Vaping käännetään suomeksi höyryttelyksi, vapettamiseksi, vapottamiseksi ja vapotteluksi.

Sähkösavukkeissa käytetään nestettä, joka koostuu yleensä nikotiinista, mausta, propyleeniglykolista ja glyseriinistä. Suomessa sallittuja ovat vain tupakan makuiset sekä mauttomat e-nesteet. Saatavilla on myös nikotiinittomia e-nesteitä.

Sähkösavukkeet ovat savuttomia tuotteita. Ne kuumentavat e-nestettä, joka muuttuu höyryksi. Sähkösavuketta käytettäessä ei siis synny savua eikä palamistuotteita, mikä tarkoittaa sitä, etteivät ne tuota tervaa tai häkää. Savukkeessa taas poltetaan tupakkaa, jonka lämpötila nousee palaessa yli 800 °C:seen. Palamisprosessissa muodostuu yli 6000 kemikaalia, joista noin sadan tiedetään olevan ihmisille haitallisia.

Sähkösavukkeen osia ovat nestekapseli eli podi, nesteen höyrystävä atomisaattori eli höyrystin, akku, led-valo ja painike. Sähkösavuke aktivoituu käytön yhteydessä, kun käyttäjä ottaa henkäyksen.

Dry puff tai dry hit on seurausta alhaisesta nikotiininesteen määrästä ja höyryn heikentymisestä. Se tuntuu suussa palaneen makuna, ja samalla myös haitallisten ainesosien määrä kasvaa. Edistynyttä teknologiaa käyttävät sähkösavukkeet havaitsevat alhaisen nestemäärän ja estävät ylikuumenemisen.

Ota yhteyttä

Onko sinulle kysyttävää sähkösavukkeista tai laitteen käytöstä? Haluatko kysyä jotain laitteestasi?

Asiakaspalvelumme on avoinna ma–pe klo 9–13.

Soita asiakaspalveluun

Tavoitat meidät numerosta
0800 90010.

Tai voimme soittaa sinulle

Jätä vain numerosi ja
me soitamme sinulle!

Lähetä sähköpostia

Palaamme asiaan
niin pian kuin mahdollista.

Pitäisikö meidän soittaa sinulle?

Jos sinulla on kysyttävää laitteistamme, saatavuudestasi tai muista aiheista, jätä vain puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle!