Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Vad är e-vätska?

E-vätska är en väsentlig del av användningen av en e-cigarett. Det är vätskan som används i e-cigaretter.
electronic cigarettes and vapes
Vad är e-vätska

E-vätska är en väsentlig del av användningen av en e-cigarett. Det är vätskan som används i e-cigaretter. När e-vätskan värms upp produceras en aerosol, som ofta också kallas för ånga. E-vätskan är ofta smaksatt och kan innehålla nikotin, som är beroendeframkallande, samt propylenglykol (PG) och vegetabiliskt glycerin (VG).

Sammansättningen av dessa ingredienser varierar mellan de olika produkterna. Alla ingredienser och deras kvantiteter står vanligtvis tydligt angivet på förpackningen, så att du kan kontrollera denna information.

Allt efterhand som fler e-vätskor har blivit tillgängliga på marknaden för vuxna vejpare kan det bli svårt att välja för vuxna användare av e-cigaretter.

Du bör alltid kontrollera att e-vätskan du väljer är gjord av legitima tillverkare så att den uppfyller säkerhetsstandarderna. Att para ihop e-vätskan med din e-cigarett är avgörande för att få en optimal upplevelse när du vejpar. Vaping är inte riskfritt och många e-cigaretter innehåller nikotin, som är beroendeframkallande.

Rökfria produkter är avsedda för vuxna som annars skulle fortsätta att röka eller använda andra nikotinprodukter, och de är inte avsedda som hjälpmedel för personer som vill sluta röka. Det bästa alternativet för att minska hälsoriskerna som är relaterade till användning av tobak och nikotinprodukter är att helt sluta använda alla former av tobak och nikotin.

Vuxna vejpare som letar efter ett enkelt sätt att välja e-vätska kan utforska podbaserade vapesystem, där e-vätskan kommer förfylld i kapslar som är utformade specifikt för att användas med e-cigaretten i fråga. Att fylla på e-vätska i podbaserade vapesystem är enkelt eftersom det bara innebär att man byter pod. Vissa vejpare föredrar att blanda vätskor och använda en e-vätskekalkylator.

Kan vapevätska framställas utan PG och VG?

E-vätska för vaping görs oftast med PG och VG, även om andra sammansättningar också kan fungera som aerosolbildare.

PG (propylenglykol) och VG (vegetabiliskt glycerin) är de vanligaste ingredienserna för att bilda e-vätskebasen, som är en väsentlig komponent i alla e-vätskor för vaping. Nikotin och smakämnen tillsätts till e-vätskebasen.

Hur mäts nikotin i e-vätskan?

Nikotin i e-vätska mäts vanligtvis i milligram i milliliter (mg/ml). På flaskor och förpackningar anges vanligtvis mängden nikotin i förhållande till den totala mängden e-vätska i flaskan eller förpackningen. Nikotin är beroendeframkallande.

Barn och ungdomar bör aldrig under några omständigheter använda nikotinhaltiga produkter. Nikotinhaltiga produkter bör inte användas av personer som har eller löper risk att drabbas av hjärtsjukdomar, diabetes eller epilepsi.

Nikotinhaltiga produkter ska inte användas under graviditet eller under amning.

Hur tillsätts smakerna till e-vätskan?

Aromer tillsätts till e-vätskan och omfattas av säkerhetsstandarder. De är vanligtvis speciellt utvecklade för att tillföras till en PG- och VG-bas med nikotin för att skapa e-vätska. Ofta är smakämnen färdigblandade så att de direkt kan tillsättas till en smaklös e-vätska.

Färdigtillverkad e-vätska har smakämnen som redan har blandats i, till exempel i förfyllda pods, vilket innebär att det inte finns något behov av att tillsätta ytterligare smak.

Bör jag undvika att blanda min egen e-vätska?

Man kan hitta mycket information på nätet om hur man gör sin egen vätska eller hur man gör vape-vätska. Men vi rekommenderar inte att du gör e-vätska själv. Alla delar av vaping, som själva e-cigaretten och e-vätskorna som används, är komplexa processer som fungerar bäst när de utvecklas av etablerade företag som följer gällande säkerhetsstandarder när de tillverkar e-vätskan.

Podbaserade vapingsystem erbjuder ett brett utbud av tobakssmaker att välja mellan. Poddarna är förfyllda med en vätska som har utvecklats speciellt för att fungera med vapingenheten. Speciellt för vuxna som nyligen har gått över från rökning till vaping är det lättare att använda färdigtillverkad vätska från ett välkänt varumärke, gjord för att passa ihop med specifika enheter eller start kit från varumärket.

Den här artikeln är avsedd att användas för allmän information och utbildning. En del av informationen i den här artikeln är baserad på externa källor från tredje parter och vi lämnar inga utfästelser eller garantier av något slag när det gäller tillförlitligheten, giltigheten eller fullständigheten av sådan information.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!