SÄHKÖSAVUKETIETOA

Onko höyryttely julkisilla paikoilla laillista?

Jos olet vaihtelunhaluinen sähkösavukkeiden käyttäjä tai aikuinen tupakoitsija, saatat pohtia höyryttelyn sopivuutta julkisella paikalla. Tässä hyödyllisessä oppaassa kerromme, missä voit höyrytellä sähkösavukkeita tai käyttää lämmitettyä tupakkatuotetta.
electronic cigarettes and vapes
Voiko julkisilla paikoilla käyttää sähkötupakkaa?

Sähkösavukkeiden ja kuumentuvien tupakkalaitteiden suosio on kasvanut viime vuosina, ja monet aikuiset tupakoitsijat ovat siirtyneet savukkeista niiden käyttäjiksi. Jos olet vaihtelunhaluinen sähkösavukkeiden käyttäjä tai aikuinen tupakoitsija, saatat pohtia höyryttelyn sopivuutta julkisella paikalla. Tässä hyödyllisessä oppaassa kerromme, missä voit höyrytellä sähkösavukkeita tai käyttää lämmitettyä tupakkatuotetta.

Mikä on julkinen paikka?

Julkiseksi paikaksi voidaan määritellä paikka, joka on avoin ja kaikkien käytettävissä. Se voi olla sisätiloissa, esimerkiksi rautatieasema, museo, ostoskeskus tai ulkotila, kuten puisto tai katu. Höyryttelystä julkisilla paikoilla säädetyt lait, säännöt ja määräykset määräytyvät usein asuinpaikan mukaan. Millaisia sääntöjä voi yleensä odottaa?

Voiko julkisilla paikoilla käyttää sähkötupakkaa?

Julkisilla paikoilla harrastettavan höyryttelyn säännöt vaihtelevat asuinpaikkasi mukaan. Sääntelytoimenpiteitä sovelletaan usein mahdollisten riskien huomioimiseksi, erityisesti sähkösavukkeiden käyttäjän lähellä olevien näkökulmasta. Joissakin maissa höyrystimet nähdään vähemmän haitallisena vaihtoehtona savukkeille, ja niihin saattaa liittyä erilaisia ​​käyttörajoituksia. Asiaan voi vaikuttaa myös se, onko kyseessä sisä- vai ulkotila. Missä sitten voi höyrytellä julkisesti? Tarkastellaanpa asiaa.

Voiko sisätiloissa höyrytellä?

Sisätiloissa höyryttely on mielenkiintoinen aihe, sillä savukkeisiin verrattuna pienemmästä riskistään huolimatta sähkösavukkeiden käyttö on pitkälti kiellettyä sisätiloissa tupakoinnin tavoin. Haluat ehkä höyrytellä matkalla kotiin, ehkä pitkän työpäivän jälkeen. Useimmissa tapauksissa höyryttely kaikissa julkisissa kulkuvälineissä on kiellettyä, mukaan lukien junat, linja-autot ja raitiovaunut. Tämä pitää paikkansa erityisesti lentokoneiden tapauksessa.

Höyryttely on kielletty kaikilla lennoilla, myös lentokoneen WC:ssä, joten säästä höyryttely sille varattuun tilaan laskeutumisen jälkeiseen aikaan. Jos olet edelleen epävarma asiasta paikan höyryttelysääntöjen selvittämisen jälkeen, on parasta toimia varovaisesti ja pidättäytyä tuotteen käytöstä, aivan kuten tekisit, jos polttaisit tavallista savuketta. Joissakin julkisissa sisätiloissa voi höyrytellä, mutta muista kysyä asiasta kyseisen tilan henkilökunnalta, sillä sisätiloissa höyryttelyä määrittelevät säännöt voivat vaihdella yrityksen tai omistajan yksilöllisten mieltymysten mukaan.

Entä julkiset ulkotilat?

Höyryttely julkisissa ulkotiloissa on yleensä sallittua, mutta siihen vaikuttavat paikan tyyppi ja maantieteellinen sijainti. Paras käytäntö on kiinnittää erityistä huomiota maiden omistajaan – selvitä omistaja paikallisviranomaisilta, jos olet epävarma – ja kunnioittaa paikallista kulttuuria. Höyryttely voi olla sallittua tietyissä ulkotiloissa, kuten puistossa tai kadulla. Huomaa, että höyryttelyä säätelevät lait vaihtelevat ympäri maailmaa, joten tutustu aina ensin lakeihin, jos et tiedä varmasti. Tämä on erityisen tärkeää matkustaessa.

Voiko julkisilla paikoilla höyrytellä? Asuinpaikkasi voi ratkaista vastauksen. Tarkasta aina, että höyryttely on sallittua.

Entä muut höyryttelypaikat?

On hyvä tietää enemmän muutamista paikoista. Olemme pohtineet suosituimpia tiedusteluja ja vastanneet niihin alla.

Voiko höyryttelyä harrastaa julkisilla paikoilla, kuten… – Elokuvateatterit – Useimmat elokuvateatterit kieltävät savuttomien laitteiden käytön.

  • Töissä – Työnantajasi menettelytavat ratkaisevat. – Hotellit – Säännöt vaihtelevat hotelliketjuittain. Hotellissa voi olla tarkoitukseen määritetty alue.
  • Pubit ja baarit – Usein pubeissa ja baareissa on oma tilansa ulkona höyryttelyä tai tupakointia varten.
  • Ravintolat – Höyryttely ei yleensä ole sallittua ravintoloissa, joskin se vaihtelee alueittain. Ravintoloilla on yleensä tarkoitukseen varattu alue lähellä.
  • Yökerhot – Useimmissa tapauksissa höyryttely julkisissa yökerhoissa ei ole sallittua, mutta niillä voi olla erityinen alue juuri tätä tarkoitusta varten.

Julkisilla paikoilla höyryttelyn tai kuumennetun tupakan käyttämisen säännökset vaihtelevat alueittain, ja on aina parasta selvittää säännöt ensin ennen höyrystimen käyttöä. Ympärilläsi olevat tulee aina huomioida ensin.

Tämä artikkeli on tarkoitettu yleiseen tieto- ja valistuskäyttöön. Osa tämän artikkelin tiedoista perustuu ulkopuolisiin, kolmansien osapuolten lähteisiin, emmekä tarjoa mitään vakuuksia tai takuita tällaisten tietojen paikkansapitävyydestä, oikeellisuudesta tai kattavuudesta.

Haluatko oppia lisää?

Usein kysyttyä sähkösavukkeista ja vapingista

Sähkösavukkeet on jaettu täytettäviin ja valmiiksi täytettyihin vaihtoehtoihin. Valmiiksi täytetyissä sähkösavukkeissa käytetään nestekapseleita, jotka kiinnitetään sähkösavukkeeseen ja se on tämän jälkeen käyttövalmis ilman erillistä nesteiden sekoitusta. Täytettävissä järjestelmissä e-neste taas ostetaan erikseen pulloissa, ja käyttäjä sekoittaa nesteet sekä täyttää sähkösavukkeen itse.

Sähkösavukkeet tunnetaan myös sellaisilla nimityksillä kuten e-savuke, höyrystin ja höyryke. Vaping käännetään suomeksi höyryttelyksi, vapettamiseksi, vapottamiseksi ja vapotteluksi.

Sähkösavukkeissa käytetään nestettä, joka koostuu yleensä nikotiinista, mausta, propyleeniglykolista ja glyseriinistä. Suomessa sallittuja ovat vain tupakan makuiset sekä mauttomat e-nesteet. Saatavilla on myös nikotiinittomia e-nesteitä.

Sähkösavukkeet ovat savuttomia tuotteita. Ne kuumentavat e-nestettä, joka muuttuu höyryksi. Sähkösavuketta käytettäessä ei siis synny savua eikä palamistuotteita, mikä tarkoittaa sitä, etteivät ne tuota tervaa tai häkää. Savukkeessa taas poltetaan tupakkaa, jonka lämpötila nousee palaessa yli 800 °C:seen. Palamisprosessissa muodostuu yli 6000 kemikaalia, joista noin sadan tiedetään olevan ihmisille haitallisia.

Sähkösavukkeen osia ovat nestekapseli eli podi, nesteen höyrystävä atomisaattori eli höyrystin, akku, led-valo ja painike. Sähkösavuke aktivoituu käytön yhteydessä, kun käyttäjä ottaa henkäyksen.

Dry puff tai dry hit on seurausta alhaisesta nikotiininesteen määrästä ja höyryn heikentymisestä. Se tuntuu suussa palaneen makuna, ja samalla myös haitallisten ainesosien määrä kasvaa. Edistynyttä teknologiaa käyttävät sähkösavukkeet havaitsevat alhaisen nestemäärän ja estävät ylikuumenemisen.

Ota yhteyttä

Onko sinulle kysyttävää sähkösavukkeista tai laitteen käytöstä? Haluatko kysyä jotain laitteestasi?

Asiakaspalvelumme on avoinna ma–pe klo 9–13.

Soita asiakaspalveluun

Tavoitat meidät numerosta
0800 90010.

Tai voimme soittaa sinulle

Jätä vain numerosi ja
me soitamme sinulle!

Lähetä sähköpostia

Palaamme asiaan
niin pian kuin mahdollista.

Pitäisikö meidän soittaa sinulle?

Jos sinulla on kysyttävää laitteistamme, saatavuudestasi tai muista aiheista, jätä vain puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle!