SÄHKÖSAVUKETIETOA

Kauanko vapen vastukset kestävät?

Aikuisille, jotka muuten jatkaisivat tupakointia tai muiden nikotiinituotteiden käyttöä, on nykyisin tarjolla monia eri tuotteita. Paras valinta kaikille tupakoijille olisi lopettaa tupakan ja nikotiinin käyttö kokonaan.
vaping - how to guides
Höyrystyskelat on vaihdettava

Monissa sähkötupakoissa käytetään lämpöelementtinä vastusta, jolla on näissä laitteissa keskeinen osa höyryn tuottamisessa. Atomisaattorin pää pitelee paikoillaan pumpulia ja sitä kiertävää vastuslankaa.

Sähkötupakoinnin aikana vastus kuumennetaan sähköisesti, jolloin se muuttaa e-nesteen höyryksi. Joskus vastukseen tai vastuksen, pumpulin ja kotelon muodostamaan kokonaisuuteen viitataan sähkötupakan atomisaattorina. Vastukset pitää vaihtaa säännöllisesti e-nestekertymien vaikutusten ehkäisemiseksi.

Osa sähkötupakoista käyttää kuitenkin kapselipohjaista teknologiaa, jossa käytetään kuumenninta, eikä vastuksen vaihtamiselle näin ollen ole tarvetta.

Mistä tietää, että on aika vaihtaa sähkötupakan vastus?

Tietyt merkit kertovat, että on aika vaihtaa sähkötupakkasi vastus.

  • Sähkötupakkasi maistuu palaneelta. Palaneen makuinen sähkötupakka on yleisin merkki siitä, että vastus lähenee käyttöikänsä loppua. Palaneesta mausta saattaa päästä eroon yksinkertaisesti vastuksen vaihtamalla.
  • Jokin sähkötupakkasi maussa on vialla. Jos vastus tarvitsee vaihtamista, sähkötupakkasi neste saattaa maistua tavallista laimeammalta tai muuten vain erilaiselta kuin aiemmin.
  • Sähkötupakkasi höyrypilvet ovat pienempiä. Kun vastus on lopuillaan, höyryä saattaa syntyä tavallista vähemmän, vaikka akku olisi uusi.
  • Sähkötupakkasi pitää epätavallisia ääniä. Sähkötupakastasi kuuluvat pulputtavat äänet saattavat myös olla merkki siitä, että vastus pitää vaihtaa.

Tavallisimmat sähkötupakan vastustyypit

Sähkötupakan vastuksia on monenlaisia, ja ne vaihtelevat sekä materiaalien että toteutuksen osalta.

Vastukset tarjoavat sähkötupakoijille monipuoliset mahdollisuudet kokemuksensa muokkaamiseen, mutta kaikkien eri vaihtoehtojen ymmärtäminen voi olla haasteellista, varsinkin kun tarjolla on myös kuumentimella varustettuja malleja.

Tavallisimpia vastustyyppejä ovat:

• Pystyvastukset – vastukset, jotka ovat pystyasennossa normaalin vaaka-asennon sijaan ja pumpuli on yleensä kierretty vastuksen ulkopuolelle eikä pujotettu keskiön läpi, kuten tavallisesti.

• Kaksois-/kolmois-/neloisvastukset – useampia vastuksia yhdessä kokonaisuudessa.

• Rinnakkaisvastukset – kaksoisvastuksia, joissa kaksi lankaa on kiedottu yhteen rinnakkain eikä erikseen.

• Kierrevastukset – vastuksia, joissa kaksi säiettä on kierretty yhteen.

1. Pystyvastukset

Pystyvastukset kuuluvat tämän hetken tavallisimpiin vakiovastuksiin ja monet sähkötupakoijat pitävät niitä nykyisin perusmallina. Pystyvastus on pystyasennossa ja pumpuli on sen ympärillä eikä pujotettuna keskiön läpi.

Näin mahdollistetaan suora ilmavirtaus, joka saattaa lämmittää vastusta sen koko pituudelta ja höyrystää e-nesteen tasaisesti. Näin saatetaan saada yhdenmukainen höyryttelykokemus ja jopa välttää kuivia kohtia, jotka voivat aiheuttaa pumpulin kärähtämistä.

2. Kaksois-/kolmois-/neloisvastukset

Useamman vastuksen kokoonpano, joka sisältää kaksi tai kolme vastusta tai vieläkin useampia, saattaa lisätä sähkötupakan lämmön- ja höyryntuotantoa, jolloin höyrypilvet ovat tiheämpiä ja syntyvät nopeammin yhden vastuksen malleihin verrattuna.

Ne ovat suosittuja mahdollisimman suuria höyrypilviä suosivien sähkötupakoijien keskuudessa. Useampien vastusten käyttö voi kuitenkin lyhentää sähkötupakan akunkestoa ja myös e-nesteet kuluvat usein loppuun nopeammin.

3. Rinnakkaisvastukset

Rinnakkaisvastukset ovat käytännössä sama asia kuin kaksoisvastukset, mutta kaksi lankaa on kierretty yhteen rinnakkain eikä erikseen.

Ne saattavat tarjota samat edut kuin kaksoisvastukset – enemmän lämpöä, höyryntuotantoa ja vastusta kuin yhdellä vastuksella – mutta helpommin ja kätevämmin, koska yhtä pumpulia voi käyttää molemmille vastuksille.

4. Kierrevastukset

Kierrevastukset tuotetaan samaan tapaan kuin perusvastus, mutta niissä käytetään mutkikkaampia, yhteen kierrettyjä lankoja, jolloin saat kaksi säiettä kerralla.

Tämä saattaa parantaa höyryntuotantoa ja makua, mutta samalla lämmitysaika pitenee.

MIksi sähkötupakkavastukset pitää vaihtaa?

Valmiina myytävän sähkötupakkavastuksen käyttöikä on yleensä yhdestä neljään viikkoa, mutta tämä riippuu henkilökohtaisista käyttötottumuksistasi. Mitä enemmän sähkötupakkaasi käytät, sitä tiheämpi on vastusten vaihtoväli vastuksia käyttävässä laitteessa.

Vastukset on vaihdettava säännöllisesti, koska e-nesteen höyrystymisestä syntyy jäämiä, jotka kertyvät vastukseen. Ne voivat kasaantua vastukseen tai pumpuliin ja tukkia laitteen, jolloin sähkötupakkasi maistuu palaneelta etkä maista itse e-nestettä.

On myös hyvä esikäsitellä uusi vastus ennen käyttöä kyllästämällä pumpuli e-nesteellä ennen ensimmäistä höyryttelykertaa uudella vastuksella. Tämä estää pumpulin kärähtämästä, kun käynnistät sähkötupakkasi ensimmäistä kertaa vastuksen vaihdon jälkeen.

Uuden vastuksen esikäsittelyyn riittää, että täytät säiliön e-nesteellä ja annat sen imeytyä parin minuutin ajan. Kuumentimen sisältävissä sähkötupakoissa ei ole samoja ongelmia, eikä niissä tarvitse huolehtia vastuksen vaihtamisesta. Koska niissä käytetään yleensä kapselitoimista järjestelmää, vain e-nestekapselit tarvitsee vaihtaa säännöllisesti.

Sähkötupakan vastusten laatu

Kun markkinoilla on tuhansia sähkötupakan vastuksia, eri vaihtoehdoista on vaikea pysyä kärryillä – eivätkä kaikki vastukset ole samanlaisia! Koska vastus on keskeinen osa höyryttelyä, on viisasta valita tunnetun valmistajan laadukas vastus parhaan höyryntuotannon varmistamiseksi.

Jos ihmettelet, miksi vastukset tuntuvat kaipaavan jatkuvaa vaihtoa, syynä voi olla vastuksen laatu.

Hyvälaatuisessa vastuksessa saattaa olla reilusti pinta-alaa ja suositeltu teho, joka on valittu nimenomaisesti vastuksen käyttöiän pidentämiseksi. Kuumentimella varustellut sähkötupakat eivät kärsi myöskään vastuksen laatuun liittyvistä ongelmista.

Tämä artikkeli on tarkoitettu yleiseen tieto- ja valistuskäyttöön. Osa tämän artikkelin tiedoista perustuu ulkopuolisiin, kolmansien osapuolten lähteisiin, emmekä tarjoa mitään vakuuksia tai takuita tällaisten tietojen paikkansapitävyyttä, oikeellisuutta tai kattavuutta koskien.

Haluatko oppia lisää?

Usein kysyttyä sähkösavukkeista ja vapingista

Sähkösavukkeet on jaettu täytettäviin ja valmiiksi täytettyihin vaihtoehtoihin. Valmiiksi täytetyissä sähkösavukkeissa käytetään nestekapseleita, jotka kiinnitetään sähkösavukkeeseen ja se on tämän jälkeen käyttövalmis ilman erillistä nesteiden sekoitusta. Täytettävissä järjestelmissä e-neste taas ostetaan erikseen pulloissa, ja käyttäjä sekoittaa nesteet sekä täyttää sähkösavukkeen itse.

Sähkösavukkeet tunnetaan myös sellaisilla nimityksillä kuten e-savuke, höyrystin ja höyryke. Vaping käännetään suomeksi höyryttelyksi, vapettamiseksi, vapottamiseksi ja vapotteluksi.

Sähkösavukkeissa käytetään nestettä, joka koostuu yleensä nikotiinista, mausta, propyleeniglykolista ja glyseriinistä. Suomessa sallittuja ovat vain tupakan makuiset sekä mauttomat e-nesteet. Saatavilla on myös nikotiinittomia e-nesteitä.

Sähkösavukkeet ovat savuttomia tuotteita. Ne kuumentavat e-nestettä, joka muuttuu höyryksi. Sähkösavuketta käytettäessä ei siis synny savua eikä palamistuotteita, mikä tarkoittaa sitä, etteivät ne tuota tervaa tai häkää. Savukkeessa taas poltetaan tupakkaa, jonka lämpötila nousee palaessa yli 800 °C:seen. Palamisprosessissa muodostuu yli 6000 kemikaalia, joista noin sadan tiedetään olevan ihmisille haitallisia.

Sähkösavukkeen osia ovat nestekapseli eli podi, nesteen höyrystävä atomisaattori eli höyrystin, akku, led-valo ja painike. Sähkösavuke aktivoituu käytön yhteydessä, kun käyttäjä ottaa henkäyksen.

Dry puff tai dry hit on seurausta alhaisesta nikotiininesteen määrästä ja höyryn heikentymisestä. Se tuntuu suussa palaneen makuna, ja samalla myös haitallisten ainesosien määrä kasvaa. Edistynyttä teknologiaa käyttävät sähkösavukkeet havaitsevat alhaisen nestemäärän ja estävät ylikuumenemisen.

Ota yhteyttä

Onko sinulle kysyttävää sähkösavukkeista tai laitteen käytöstä? Haluatko kysyä jotain laitteestasi?

Asiakaspalvelumme on avoinna ma–pe klo 9–13.

Soita asiakaspalveluun

Tavoitat meidät numerosta
0800 90010.

Tai voimme soittaa sinulle

Jätä vain numerosi ja
me soitamme sinulle!

Lähetä sähköpostia

Palaamme asiaan
niin pian kuin mahdollista.

Pitäisikö meidän soittaa sinulle?

Jos sinulla on kysyttävää laitteistamme, saatavuudestasi tai muista aiheista, jätä vain puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle!