SÄHKÖSAVUKETIETOA

Löydä vihreä OMAVAPE-laatikko lähimmästä R-kioskista, OMAVAPE-pop-upista, Shell-huoltoasemalta tai St1-huoltoasemalta

Vaping vs. sähkösavukkeiden käyttö – Mikä on niiden ero?

Katso mitä eroa tai yhtäläisyyksiä on vapingilla ja sähkösavukkeiden käytöllä.
electronic cigarettes and vapes
Sähkösavukkeiden käyttö tunnetaan myös höyryttelynä

Aikuisille, jotka muuten jatkaisivat polttamista tai käyttäisivät muita nikotiinituotteita, on saatavilla useita vaihtoehtoja. Näihin uusiin tupakoinnin vaihtoehtoihin liittyy myös uusia termejä, joista esimerkkejä ovat vaping, höyryttely, sähkösavukkeet, e-nesteet ja höyrypilvet. Yksi suurimmista sekaannusta aiheuttavista kysymyksistä liittyy vapingin ja sähkösavukkeiden käytön eroon.

Vaping vs. sähkösavukkeiden käyttö

Mikä on vapingin ja sähkösavukkeiden käytön ero? Sellaista ei ole, sekä vaping että sähkösavukkeiden käyttö viittaavat molemmat samaan asiaan. Sähkösavukkeet tai toiselta nimeltään höyrykkeet ovat sähköisiä laitteita, jotka eivät tuota savua. Kyseessä on savuton vaihtoehto aikuisille, jotka muuten jatkaisivat polttamista tai käyttäisivät muita nikotiinituotteita.

Sähkösavukkeet tai toiselta nimeltään höyrykkeet ovat sähköisiä laitteita, jotka eivät tuota savua. Ne toimivat akulla ja lämmittävät e-nestettä, jolloin syntyy aerosolia eli höyryä. Suomessa e-nesteissä voi olla eri nikotiinipitoisuuksia, mutta vain tupakanmaut ovat sallittuja. Termejä sähkösavuke ja höyryke käytetään kuvaamaan itse laitetta, kun taas laitteen käyttöä kutsutaan höyryttelyksi tai vapingiksi.

Miten sähkösavukkeet eli höyrykkeet toimivat?

Sähkösavukkeita on useita eri tyyppejä. Ne eroavat kooltaan, teholtaan ja räätälöintimahdollisuuksiltaan. Mallista riippuen ne voivat olla uudelleenkäytettäviä tai kertakäyttöisiä.

Useimmat sähkösavukkeista kuitenkin toimivat samalla periaatteella ja samoilla osilla. Sähkösavukkeiden toimintaperiaatteena on kuumentaa ja höyrystää e-nestettä. Sähkösavukkeissa e-neste siirtyy säiliöstä akkukäyttöiseen kuumennuselementtiin. Kun neste höyrystyy, sitä voidaan hengittää laitteen suukappaleen kautta. Sähkösavukkeet ovat tupakoinnin jatkamiselle savuton vaihtoehto ilman tulta ja palamista.

Sähkösavukkeen eli höyrykkeen osia ovat:

  • Akku: Laitteen energianlähde, joka on yleensä ladattava ja tuottaa sähkön kuumennuselementtiin ja muihin elektronisiin komponentteihin.
  • Säiliö: E-nesteen säiliö ennen kuin neste siirtyy kuumennettavaksi. Osa sähkösavukkeista käyttää valmiita, kertakäyttöisiä nestekapseleita.
  • E-neste: Nestesekoitus, joka höyrystetään sähkösavukkeen sisällä.
  • Höyrystin: Järjestelmä, joka kuumentaa e-nesteen höyryksi. Suurin osa sähkösavukkeista käyttää vastus ja sydänlanka -järjestelmää. Sydänlanka imee nesteen ja siirtää sen metalliselle vastukselle, joka aloittaa kuumentamisen.
  • Sensorit ja elektroniset osat: Kontrolloivat kuumennusta ja laitteen toimintaa.
  • Suukappale: Kanava, jonka kautta höyrystynyttä nestettä voidaan hengittää laitteesta.

Haluatko oppia lisää?

Usein kysyttyä sähkösavukkeista ja vapingista

Sähkösavukkeet on jaettu täytettäviin ja valmiiksi täytettyihin vaihtoehtoihin. Valmiiksi täytetyissä sähkösavukkeissa käytetään nestekapseleita, jotka kiinnitetään sähkösavukkeeseen ja se on tämän jälkeen käyttövalmis ilman erillistä nesteiden sekoitusta. Täytettävissä järjestelmissä e-neste taas ostetaan erikseen pulloissa, ja käyttäjä sekoittaa nesteet sekä täyttää sähkösavukkeen itse.

Sähkösavukkeet tunnetaan myös sellaisilla nimityksillä kuten e-savuke, höyrystin ja höyryke. Vaping käännetään suomeksi höyryttelyksi, vapettamiseksi, vapottamiseksi ja vapotteluksi.

Sähkösavukkeissa käytetään nestettä, joka koostuu yleensä nikotiinista, mausta, propyleeniglykolista ja glyseriinistä. Suomessa sallittuja ovat vain tupakan makuiset sekä mauttomat e-nesteet. Saatavilla on myös nikotiinittomia e-nesteitä.

Sähkösavukkeet ovat savuttomia tuotteita. Ne kuumentavat e-nestettä, joka muuttuu höyryksi. Sähkösavuketta käytettäessä ei siis synny savua eikä palamistuotteita, mikä tarkoittaa sitä, etteivät ne tuota tervaa tai häkää. Savukkeessa taas poltetaan tupakkaa, jonka lämpötila nousee palaessa yli 800 °C:seen. Palamisprosessissa muodostuu yli 6000 kemikaalia, joista noin sadan tiedetään olevan ihmisille haitallisia.

Sähkösavukkeen osia ovat nestekapseli eli podi, nesteen höyrystävä atomisaattori eli höyrystin, akku, led-valo ja painike. Sähkösavuke aktivoituu käytön yhteydessä, kun käyttäjä ottaa henkäyksen.

Dry puff tai dry hit on seurausta alhaisesta nikotiininesteen määrästä ja höyryn heikentymisestä. Se tuntuu suussa palaneen makuna, ja samalla myös haitallisten ainesosien määrä kasvaa. Edistynyttä teknologiaa käyttävät sähkösavukkeet havaitsevat alhaisen nestemäärän ja estävät ylikuumenemisen.

Ota yhteyttä

Onko sinulle kysyttävää sähkösavukkeista tai laitteen käytöstä? Haluatko kysyä jotain laitteestasi?

Asiakaspalvelumme on avoinna ma–pe klo 9–13.

Soita asiakaspalveluun

Tavoitat meidät numerosta
0800 90010.

Tai voimme soittaa sinulle

Jätä vain numerosi ja
me soitamme sinulle!

Lähetä sähköpostia

Palaamme asiaan
niin pian kuin mahdollista.

Pitäisikö meidän soittaa sinulle?

Jos sinulla on kysyttävää laitteistamme, saatavuudestasi tai muista aiheista, jätä vain puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle!