Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Vejp eller e‑cigarett: Vad är skillnaden?

Lär dig om skillnaden och likheterna mellan en vejp och e-cigarett.
electronic cigarettes and vapes
Användningen av e-cigaretter kallas också vejping

Det finns en mängd alternativa produkter för rökare som annars skulle fortsätta röka nu för tiden, och med det så kommer en mängd ny terminologi. Vejp, e-cigaretter, e-vätska, e-juice, vape cloud – dessa är bara några av de termer som dyker upp, och det kan vara förvirrande! En av de vanligaste frågorna är – Vad är skillnaden mellan en Vejp och E-cigarett? Det ska vi reda ut idag.

Vejp vs e‑cigarett

Vad är skillnaden mellan en vejp och e-cigarett? Ingenting. Ingenting. Det är samma sak! Vejp och e-cigaretter är samma produkt av rökfritt alternativ för rökare som annars skulle fortsätta röka eller använda andra nikotinprodukter. Det är alltså ingen skillnad mellan de två uttrycken.

E-cigaretter är elektroniska enheter som till skillnad från cigaretter inte genererar någon rök. Generellt sett så är de batteridrivna och värmer en e-vätska för att skapa en aerosol, eller ånga. E-vätskor i Finland kan ha olika nikotinhalter, men det är endast tillåtet med tobakssmaker. Och när ”vejp” eller ”e-cigarett” refererar till den faktiska produkten så används ”vejpa” för användningen av dessa produkter.

Hur fungerar e‑cigaretter och vejps?

Det finns många typer av e-cigaretter. De skiljer sig i storlek, styrka, justerbara inställningar, och även om de är för engångsbruk eller för flergångsanvändning. Trots detta så bygger de flesta på samma princip med liknande komponenter.

E-cigaretter bygger på att e-vätska värms upp och förångas. Detta uppnås genom vätskan dras från tanken och kommer i kontakt med en batteridriven förångare. När vätskan förångas dras den från enheten via munstycket. Utan eld och förbränning, så är e-cigaretter ett rökfritt alternativ till fortsatt rökning.

Generellt sett så innehåller e-cigaretter och vejps:

  • Ett batteri: Driver hela enheten, oftast laddningsbart och förser förångare och övriga elektroniska komponenter med ström.
  • En tank: Tanken förvarar vätskan tills den förs till förångaren. Vissa e-cigaretter använder kapslar eller pods för engångsbruk.
  • E-vätska: En blandning som förångas inuti e-cigaretten.
  • En förångare: Består ofta av ett antal komponenter som för vätskan till förångaren, som värmer och förångar vätskan. De flesta e-cigaretter använder en spole som värmer och förångar vätskan. .
  • Sensorer och elektroniska komponenter: Kontrollerar uppvärmningen och funktionerna på enheten.
  • Munstycket: Där den förångade vätskan dras från enheten.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!