Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Innehåller e‑cigaretter tobak?

Upptäck om e-cigaretters pods innehåller nikotin eller tobak, och skillnaden jämfört med andra tillgängliga alternativ till rökning.
electronic cigarettes and vapes
Vad är e-cigaretter?

Det finns ett antal alternativ till rökning tillgängliga på marknaden idag för rökare som annars skulle fortsätta röka eller använda andra nikotinprodukter, alla med sina egna funktioner. Vissa rökare kan ha en tendens att på ett felaktigt sätt gruppera olika alternativ till rökning under en kategori: ”e-cigaretter”. Men visste du att e-cigaretter faktiskt bara är ett alternativ till rökning, som specifikt hänvisar till ett rökfritt alternativ som inte innehåller tobak? Visste du också att det finns andra alternativ till rökning, utöver e-cigaretter, som innehåller riktig tobak, så som heat-not-burn produkter?

Låt oss titta på de olika alternativen.

Vad är e-cigaretter?

Elektroniska cigaretter – eller e-cigaretter – är en typ av rökfritt alternativ till fortsatt rökning. Det huvudsakliga att notera kring e-cigaretter är att de inte innehåller tobak. Istället värmer de en e-vätska (ibland kallat e-juice), som förångas och dras från munstycket på enheten.

Det sker ingen förbränning när användaren puffar från e-cigaretten, eftersom ingenting bränns.

Om e‑cigaretter inte innehåller tobak, vilka typer av alternativa produkter för rökning gör det då?

Trots att du inte kommer hitta “e-cigarettobak”, om du är en rökare som annars skulle fortsätta röka eller använda andra nikotinprodukter, så finns det rökfria tobaksprodukter tillgängliga. I det här fallet så kanske uppvärmd tobak är ett alternativ för dig.

Uppvärmd tobak, eller heat-not-burn, är en rökfri teknologi. Enheter för uppvärmd tobak använder riktig tobak som är speciellt processad och formad som stickor. Tobaksstickorna sätts sedan in i enheten, där tobaken värms till väldigt specifika, kontrollerade temperaturer. Den kontrollerade temperaturen säkerställer att tobaken inte bränns; men eftersom det involverar uppvärmning så skapas tobakssmak, fritt från rök och aska.

Hur skiljer jag mellan e‑cigaretter och uppvärmd tobak?

Medan båda är elektroniska alternativ till rökning, så är den huvudsakliga skillnaden det här: heat-not-burn enheter värmer processad tobak, e-cigaretter förångar en e-vätska.

När den huvudsakliga skillnaden mellan e-cigaretter och uppvärmd tobak är förstådd, är det en fråga om personliga preferenser för den rökare som tittar efter alternativ till rökning.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!