Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Vilka olika typer av vapes finns det?

För vuxna som annars skulle fortsätta rökaeller använda andra nikotinprodukter är vejping ett rökfritt alternativ.
electronic cigarettes and vapes
Funderar du på att byta till vaping
Vilka olika typer av start kits finns det?

För vuxna som annars skulle fortsätta rökaeller använda andra nikotinprodukter är vejping ett rökfritt alternativ. Vejping är en helt annan upplevelse än att röka cigaretter.

Cigaretter producerar rök eftersom de bränner tobak. Vid vejping produceras istället ånga eftersom e-vätskan förångas när den värms upp.

Pen-e-cigaretter

Idag är pens ett av de mest populära alternativen. Som namnet antyder är pens utformade som små pennor och därför lätta att bära med sig. Pens brukar ha påfyllningsbara tankar.

De har ett inbyggt batteri och aktiveras vanligtvis med en knapp på enheten, som värmer upp förångaren och förångar e-vätskan. Har e-vätska ett utgångsdatum? Som nämnts ovan fungerar e-cigaretter med e-vätska.

Det finns e-vätska med och utan nikotin att välja bland.

E-vätskor har begränsad hållbarhet, men den varierar eftersom det beror på förvaring och e-vätskans sammansättning.

Pod start kits

Pod-e-cigaretter är den senaste generationen av e-cigaretter. E-vätskorna (och ibland även munstycket) finns i podden, som enkelt kan bytas ut mot en ny.

Modifierade e-cigaretter

Modifierade e-cigaretter Mods är vejpingenheter som är mycket enkla att att anpassa och rekommenderas för vuxna som redan har en viss erfarenhet av vejping.

De flesta mods erbjuder ett variabelt wattal, en batteridriven enhet och en tank. Till skillnad från pen- eller pod-e-cigaretter, som har fördelen att de är enkla att använda och lätta att bära med sig, är mods större i storlek och prioriterar kraft och anpassning, vilket ger vejpare en bredare upplevelse.

De kraftfulla batterierna hos mods kan hantera större tankar och en mängd olika förångare. Det gör att mods är kända för att producera tjocka moln av ånga.

Att använda mods är dock inte nödvändigtvis en intuitiv upplevelse. Det gör att de oftast föredras av mer avancerade vuxna användare.

Låg ohm start kits

Om du någon gång har sett en person som blåser ut enorma, tjocka ångmoln med en e-cigarett, har det troligtvis varit frågan om en e-cigarett med låg ohm.

Med en mod kan mer avancerade användare ansluta en förångare med låg ohm som kan låta dem vejpa med en låg motståndsnivå – mindre än 1 ohm.

Ohm är en måttenhet som bestämmer hur mycket motstånd som appliceras på den elektriska signalen som färdas från batteriet till förångaren.

Start kits för cigalikes

Cigalike är en typ av e-cigarett som ser ut precis som cigaretter när det gäller storlek och form, och som ofta har en liten lampa längst ut som liknar glöden på en cigarett – men där upphör också all likhet.

Cigalikes är uppladdningsbara, rökfria vapingenheter och har funnits sedan e-cigaretterna dök upp på marknaden.

E-vätska går in i en redan påfylld kammare som skruvas direkt in i batteriet, och i start kitet finns ofta både enheten och påfyllningar.

Vad ingår i ett start kit?

Ett start kit brukar innehålla allt som behövs för vuxna rökare som har börjat byta till vejping – såsom enheten, munstycket, batterier eller laddare, och till och med ett sortiment av medföljande e-vätskor i olika nikotinhalter.

Är e-cigaretter och vejp samma sak?

Både e-cigaretter och vejp hör till samma kategori av rökfria alternativ till cigaretter för vuxna, som annars skulle fortsätta röka eller använda andra typer av nikotinprodukter.

Så därför kan man säga att e-cigaretter och vejp är samma sak. Det beror helt på hur du personligen vill tala om dem! Vilket start kit är det bästa man kan köpa? Hur väljer jag den bästa e-cigaretten? Vad som är rätt start kit för dig beror på dina preferenser.

Om du är en vuxen rökare och intresserad av att lära dig mer om rökfria alternativ till cigaretter kan du läsa mer om skillnaderna mellan olika rökfria alternativ.

Den här artikeln är avsedd att användas för allmän information och utbildning. En del av informationen i den här artikeln är baserad på externa källor från tredje parter och vi lämnar inga utfästelser eller garantier av något slag när det gäller tillförlitligheten, giltigheten eller fullständigheten av sådan information.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!