Hitta den gröna OMAVAPE-lådan vid din närmaste R-kiosk, OMAVAPE-pop-up, Shell-bensinmack, St1-bensinmack

Sex mytbilder om vaping i klartext

För vuxna som annars skulle fortsätta rökaeller använda andra nikotinprodukter är vejping ett rökfritt alternativ.
liittyviin uskomuksiin
Många rökfria alternativ innehåller nikotin och detta gäller särskilt för de alternativ där riktig tobak används.

I takt med att fler rökfria alternativ kommer ut på marknaden och vuxna rökare får fler möjligheter att sluta röka genom att byta till något annat, finns det också en del myter kring dessa produkter. Ibland uppstår en myt beroende på bristande förståelse och ibland kan det bero på felaktig information.

Idag ska vi försöka slå hål på de mest spridda myterna och ge vuxna rökare svar på vanliga frågor om rökfria alternativ.

Vad är rökfria alternativ? 

Som namnet antyder ger inte rökfria alternativ någon rök. Det innebär att dessa alternativ inte förbränner tobak, till skillnad från cigaretter. Rökfria produkter är inte riskfria och innehåller nikotin, som är beroendeframkallande.

Vad är uppvärmd tobak?

Uppvärmda tobaksprodukter är utvecklade för att värma tobak till vissa temperaturer, förhindra förbränning och istället frigöra smaken av uppvärmd tobak, utan eld, aska eller rök.

Ta reda på mer om uppvärmd tobak.

Vad är vaping och vad är en e-cigarett?

E-cigaretter – som också kallas e-cigg eller vapes – är en typ av rökfritt alternativ som kan vara välkänd bland vuxna rökare. Vapes är handhållna, batteridrivna enheter som finns i olika storlekar, med många möjligheter för användaren att anpassa efter egna behov.

Vissa e-cigaretter är engångsprodukter, medan andra kan återanvändas. Vissa kan se ut som cigaretter, andra liknar cigarrer eller pennor och ytterligare några har en mycket större och kantigare design.

I allmänhet fungerar e-cigaretter genom att värma och förånga e-vätskor som innehåller nikotin. Uppvärmning till en specifik temperatur gör att e-vätskan avdunstar och genererar en aerosol, som andas in av den vuxna användaren.

Vad är tuggtobak?

Tuggtobak, även kallat muntobak eller spottobak, är ett rökfritt alternativ som oftast är i form av lösa blad, pluggar eller snoddar av grovhackad, torkad tobak som också kan vara smaksatt.

Vad är snus? 

Snus, även kallat dopptobak, är vanligtvis gjort av lös, torkad, finpulveriserad tobak och finns i olika dofter och smaker. Snus är för det mesta förpackat i doser eller burkar.

Torkat snus inhaleras genom näsan och fuktigt snus kan placeras mellan läppen och tandköttet där nikotinet kan absorberas. Liksom tuggtobak, spottas överskott av saliv ut.

Vad är portionssnus? 

Portionssnus kommer från en variant av torkat snus. Portionssnus är vanligtvis finmalet, men förpackat i en liten påse. Snuspåsen brukar placeras mellan överläppen och tandköttet. Det genererar inte lika mycket saliv som tuggtobak eller andra varianter av snus, vilket gör att snusaren helt enkelt kan svälja saliven.

Sanningen om: Sex myter om rökfria alternativ

Nu när du har fått en bättre förståelse för de rökfria alternativen som finns tillgängliga idag, låt oss ta upp några vanliga frågor om dessa produkter.

1. Är rökfria alternativ ett hälsosamt och säkert alternativ till rökning?

Nej, ingen produkt som innehåller nikotin är säker, inte heller rökfria produkter. Det bästa beslutet en rökare kan ta är att helt sluta använda all form av tobak och nikotin. Sammanfattningsvis – vaping, uppvärmd tobak, tuggtobak, snus och portionssnus innehåller nikotin, som är beroendeframkallande och de kan därför vara skadliga för hälsan.

2. Är rökfria alternativ samma sak som cigaretter? 

Nej, rökfria alternativ är inte samma sak som cigaretter. Cigaretter kräver att tobaken förbränns vilket producerar rök. Den viktigaste skillnaden mot rökfria alternativ är att de i allmänhet inte kräver förbränning och därför inte producerar rök.

Till exempel innebär vaping att man värmer upp e-vätska. För uppvärmd tobak krävs en elektronisk anordning som värmer tobaken och som förhindrar att tobaken brinner. Båda dessa rökfria alternativ frigör en nikotinhaltig aerosol, men ingen rök.

Och även om vissa enheter för uppvärmd tobak kan använda tobakssticks som kan ha en form som liknar en cigarett, är dessa tobakssticks utvecklade för att endast användas med sina respektive enheter och bör inte brännas eller rökas.

3. Är vaping säkert utan nikotin eller är det säkert att använda rökfria produkter när dessa är utan nikotin?

Nej, vaping är inte nödvändigtvis mindre skadligt utan nikotin. Många rökfria alternativ innehåller nikotin och detta gäller särskilt för de alternativ där riktig tobak används. Men oavsett om det levereras genom en cigarett eller ett rökfritt alternativ är nikotin beroendeframkallande och kan vara skadligt för hälsan.

4. Är alla rökfria alternativ likadana?

Nej, alla rökfria alternativ är inte likadana.

5. Är rökfria alternativ såsom vaping inte beroendeframkallande?

Rökfria alternativ innehåller nikotin, som är beroendeframkallande.

6. Bör jag byta från cigaretter till rökfria alternativ?

Det bästa alternativet för att minska hälsoriskerna som är relaterade till användning av tobak och nikotinprodukter är att helt sluta använda alla former av tobak och nikotin.

Den här artikeln är avsedd att användas för allmän information och utbildning. En del av informationen i den här artikeln är baserad på externa källor från tredje parter och vi lämnar inga utfästelser eller garantier av något slag när det gäller tillförlitligheten, giltigheten eller fullständigheten av sådan information.

Vill du lära dig mer?

Frågor och svar om e-cigaretter och vejping

E-cigaretter är uppdelade i påfyllbara och färdigfyllda alternativ. En färdigt fylld e-cigarett använder färdiga pods fyllda med e-vätska som kopplas i e-cigaretten, redo att användas utan behov av att blanda vätskor. I påfyllbara system köps e-vätskan på flaska, blandas själv av användaren och fylls i e-cigaretten.

E-cigaretter kan även kallas för e-savuke, höyrystin och höyryke på finska. Vejping översätts till höyryttely, vapettaminen, vapottaminen och vapottelu.

E-cigaretter används med en e-vätska som vanligtvis innehåller nikotin, smakämnen, propylenglykol och glycerin. I Finland är det endast olika tobakssmaker och alternativt smakfria e-vätskor som är tillåtna.

E-cigaretter är rökfria produkter. De värmer upp e-vätska som förångas. Vid användning av en e-cigarett bildas ingen rök, vilket betyder att de inte formar förbränningssubstanser så som tjära eller kolmonoxid. I cigaretter bränns tobak vid temperaturer som når över 800°C. I förbränningen bildas mer än 6000 olika kemiska substanser, av vilka ungefär 100 har bekräftats vara skadliga för människor.

En e-cigarett består av en pod för e-vätska, förångare, batteri, ledlampa och knapp. E-cigaretten aktiveras när användaren tar en puff.

En torr puff är ett resultat av låg e-vätskenivå och försvagad ånga. Det har en bränd smak och ökar även antalet skadliga substanser. E-cigaretter med avancerad teknik upptäcker låg e-vätskenivå och förhindrar överhettning.

Kontakta oss

Har du frågor om e-cigaretter eller användningen av enheten? Vill du fråga om din enhet?

Vår kundtjänst är öppen mån-fre 09.00-13.00

Ring kundtjänst

Du når oss på
0800 90010.

Eller så kan vi ringa dig!

Lämna bara ditt nummer och
vi kommer att ringa dig!

Skicka oss ett meddelande

Vi återkommer till dig så snart som möjligt.

Ska vi ringa dig?

Om du har frågor om våra enheter, vår tillgänglighet eller andra ämnen, lämna bara ditt nummer så ringer vi upp dig!