SÄHKÖSAVUKETIETOA

Löydä vihreä OMAVAPE-laatikko lähimmästä R-kioskista, OMAVAPE-pop-upista, Shell-huoltoasemalta tai St1-huoltoasemalta

Mitkä ovat eri vapetyypit?

Höyryttely tarjoaa savuttoman vaihtoehdon aikuisille, jotka muuten jatkaisivat tupakointia tai muiden nikotiinituotteiden käyttöä.
electronic cigarettes and vapes
Harkitsetko vaihtamista höyrykäyttöön?
Millaisia eroja aloituspakkauksissa on?

Höyryttely tarjoaa savuttoman vaihtoehdon aikuisille, jotka muuten jatkaisivat tupakointia tai muiden nikotiinituotteiden käyttöä. Höyryttely on erilainen kokemus kuin savukkeiden polttaminen.

Savukkeissa syntyy savua tupakan palaessa, mutta sähkötupakoiden höyry syntyy kuumennetusta nikotiininesteestä.

Kynäsähkötupakat

Kynämalliset sähkötupakat ovat yksi tämän hetken suosituimmista vaihtoehdoista. Kynäsähkötupakat ovat nimensä mukaisesti kynän muotoisia ja pieniä, joten ne kulkevat helposti mukana. Kynäsähkötupakoissa käytetään tyypillisesti täytettävää säiliötä.

Niissä on kiinteä akku, ja ne käynnistyvät yleensä laitteessa olevasta painikkeesta, joka kuumentaa vastuselementin ja höyrystää täyttönesteen. Vanhenevatko e-nesteet koskaan? Kuten edellä mainittiin, sähkötupakassa käytetään e-nesteitä.

E-nesteitä on saatavilla nikotiinilla ja ilman, ja valittavissa on eri makuvaihtoehtoja.

E-nesteiden käyttöikä on rajoitettu, ja se vaihtelee nesteen säilytystavasta ja koostumuksesta riippuen.

Kapselisähkötupakat

Kapselitoimiset sähkötupakat edustavat viimeisintä höyryttelyteknologiaa. E-nesteet (ja joskus jopa suukappale) ovat kapselissa, jonka voi vaihtaa helposti uuteen.

Muokattavat sähkötupakat eli modit

Modit tarjoavat monipuolisia mukautusmahdollisuuksia, ja niitä suositellaan käyttäjille, joilla on jo kokemusta höyryttelystä.

Useimmat modit sisältävät akkukäyttöisen, teholtaan säädettävän laitteen sekä säiliön. Toisin kuin kynä- ja kapselisähkötupakat, joissa painotetaan helppokäyttöisyyttä ja liikuteltavuutta, modit ovat isokokoisia. Niissä teho ja muokattavuus ovat etusijalla, jotta höyryttelijät voivat tehdä kokemuksestaan monipuolisemman.

Modien tehokkaat akut mahdollistavat suurempien säiliöiden ja erilaisten vastusten käytön. Tästä johtuen modit tunnetaan paksuista höyrypilvistä.

Modien käyttö ei kuitenkaan välttämättä ole aivan yksinkertaista, ja tästä johtuen ne saattavat olla parempi vaihtoehto silloin, kun aikuisella käyttäjällä on jo enemmän kokemusta sähkötupakan käytöstä.

Matalavastusatomisaattorit

Jos olet nähnyt sähkötupakan käyttäjän puhaltavan ulos valtavia paksuja höyrypilviä, heillä on luultavasti ollut käytössään matalavastusatomisaattorilla varustettu laite.

Edistyneemmät käyttäjät voivat kiinnittää modiinsa matalavastusatomisaattorin, joka mahdollistaa höyryttelyn alhaisilla (alle yhden ohmin) resistanssitasoilla.

Ohmit ovat mittayksikkö, joka kertoo, paljonko vastusta akusta atomisaattoriin kulkevaan sähkövirtaan kohdistuu.

Cigalike-sähkötupakat

Cigalike-sähkötupakat muistuttavat kooltaan ja muodoltaan perinteisiä savukkeita ja niissä on usein savukkeen tulipäätä jäljittelevä valaistu kärki, mutta yhtäläisyydet loppuvat siihen.

Savuttomat ja ladattavat cigalike-sähkötupakat ovat olleet käytössä siitä saakka, kun sähkötupakat ilmestyivät markkinoille.

E-neste on esitäytetyssä säiliössä, joka kierretään suoraan kiinni akkuun. Aloituspakkauksiin sisältyy usein laite ja täyttösäiliöitä.

Mitä aloituspakkaus sisältää?

Aloituspakkaukset sisältävät yleensä kaiken, mitä tupakoivat aikuiset tarvitsevat aloittaakseen siirtymisen höyryttelyyn – kuten laitteen, suukappaleen, akut tai laturit sekä joskus jopa lajitelman nikotiinipitoisuudeltaan erilaisia e-nesteitä.

Onko sähkötupakka sama asia kuin vaporisaattori?

Sekä sähkötupakka- että vaporisaattori-termeillä (joskus myös ”vape” tai ”höyrystin”) viitataan samoihin savuttomiin, savukkeiden vaihtoehdoiksi tarkoitettuihin laitteisiin aikuisille, jotka muuten jatkaisivat tupakointia tai muiden nikotiinituotteiden käyttöä.

Toisin sanoen sähkötupakka ja vaporisaattori tarkoittavat samaa asiaa. Voit itse valita mieleisesi termin! Mikä on paras aloituspakkaus? Miten valitsen parhaan sähkötupakan? Sinulle sopivin aloituspakkaus riippuu omista mieltymyksistäsi.

Jos olet tupakoiva aikuinen, joka on kiinnostunut saamaan lisätietoa savuttomista vaihtoehdoista savukkeille, voit lukea lisää kuumennetun tupakan ja sähkötupakan eroista.

Tämä artikkeli on tarkoitettu yleiseen tieto- ja valistuskäyttöön. Osa tämän artikkelin tiedoista perustuu ulkopuolisiin, kolmansien osapuolten lähteisiin, emmekä tarjoa mitään vakuuksia tai takuita tällaisten tietojen paikkansapitävyyttä, oikeellisuutta tai kattavuutta koskien.

Haluatko oppia lisää?

Usein kysyttyä sähkösavukkeista ja vapingista

Sähkösavukkeet on jaettu täytettäviin ja valmiiksi täytettyihin vaihtoehtoihin. Valmiiksi täytetyissä sähkösavukkeissa käytetään nestekapseleita, jotka kiinnitetään sähkösavukkeeseen ja se on tämän jälkeen käyttövalmis ilman erillistä nesteiden sekoitusta. Täytettävissä järjestelmissä e-neste taas ostetaan erikseen pulloissa, ja käyttäjä sekoittaa nesteet sekä täyttää sähkösavukkeen itse.

Sähkösavukkeet tunnetaan myös sellaisilla nimityksillä kuten e-savuke, höyrystin ja höyryke. Vaping käännetään suomeksi höyryttelyksi, vapettamiseksi, vapottamiseksi ja vapotteluksi.

Sähkösavukkeissa käytetään nestettä, joka koostuu yleensä nikotiinista, mausta, propyleeniglykolista ja glyseriinistä. Suomessa sallittuja ovat vain tupakan makuiset sekä mauttomat e-nesteet. Saatavilla on myös nikotiinittomia e-nesteitä.

Sähkösavukkeet ovat savuttomia tuotteita. Ne kuumentavat e-nestettä, joka muuttuu höyryksi. Sähkösavuketta käytettäessä ei siis synny savua eikä palamistuotteita, mikä tarkoittaa sitä, etteivät ne tuota tervaa tai häkää. Savukkeessa taas poltetaan tupakkaa, jonka lämpötila nousee palaessa yli 800 °C:seen. Palamisprosessissa muodostuu yli 6000 kemikaalia, joista noin sadan tiedetään olevan ihmisille haitallisia.

Sähkösavukkeen osia ovat nestekapseli eli podi, nesteen höyrystävä atomisaattori eli höyrystin, akku, led-valo ja painike. Sähkösavuke aktivoituu käytön yhteydessä, kun käyttäjä ottaa henkäyksen.

Dry puff tai dry hit on seurausta alhaisesta nikotiininesteen määrästä ja höyryn heikentymisestä. Se tuntuu suussa palaneen makuna, ja samalla myös haitallisten ainesosien määrä kasvaa. Edistynyttä teknologiaa käyttävät sähkösavukkeet havaitsevat alhaisen nestemäärän ja estävät ylikuumenemisen.

Ota yhteyttä

Onko sinulle kysyttävää sähkösavukkeista tai laitteen käytöstä? Haluatko kysyä jotain laitteestasi?

Asiakaspalvelumme on avoinna ma–pe klo 9–13.

Soita asiakaspalveluun

Tavoitat meidät numerosta
0800 90010.

Tai voimme soittaa sinulle

Jätä vain numerosi ja
me soitamme sinulle!

Lähetä sähköpostia

Palaamme asiaan
niin pian kuin mahdollista.

Pitäisikö meidän soittaa sinulle?

Jos sinulla on kysyttävää laitteistamme, saatavuudestasi tai muista aiheista, jätä vain puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle!