SÄHKÖSAVUKETIETOA

Löydä vihreä OMAVAPE-laatikko lähimmästä R-kioskista, OMAVAPE-pop-upista, Shell-huoltoasemalta tai St1-huoltoasemalta

Onko sähkösavukkeissa tupakkaa?

Onko sähkösavukkeiden nestekapseleissa nikotiinia tai tupakkaa? Mikä on sähkösavukkeiden ero muihin tupakoinnin vaihtoehtoihin verrattuna? Katso vastaukset.
electronic cigarettes and vapes
Mitä ovat e-savukkeet?

Aikuisille, jotka muuten jatkaisivat polttamista tai käyttäisivät muita nikotiinituotteita, on tänä päivänä tarjolla vaihtoehtoja, joissa on erilaisia ominaisuuksia ja toimintoja. Jotkut tupakoitsijat saattavat virheellisesti luokitella nämä tupakoinnin vaihtoehdot yhteen kategoriaan: sähkösavukkeet. Sähkösavukkeet ovat kuitenkin vain yksi vaihtoehto savukkeiden polttamiselle, ja niillä tarkoitetaan nimenomaan sellaista savutonta vaihtoehtoa, joka ei sisällä tupakkaa. Savukkeiden polttamiselle on myös saatavana vaihtoehtoja, joissa käytetään aitoa tupakkaa.

Näitä sanotaan heat-not-burn-tuotteiksi eli tuotteiksi, jotka kuumentavat, mutta eivät polta tupakkaa.

Mitä sähkösavukkeet ovat?

Sähkösavukkeet eli höyrykkeet ovat yksi savuttomista vaihtoehdoista savukkeiden polttamiselle. Sähkösavukkeet eivät sisällä tupakkaa, mutta ne voivat sisältää nikotiinia. Ne kuumentavat e-nestettä, joka höyrystyy ja jota voidaan tämän jälkeen hengittää suukappaleen kautta.

Sähkösavukkeita käytettäessä ei polteta mitään, eikä mikään pala.

Jos kerran sähkösavukkeet eivät sisällä tupakkaa, mikä tupakoinnin vaihtoehto sisältää?

Sähkösavukkeissa ei ole tupakkaa, mutta aikuisille, jotka muuten jatkaisivat polttamista tai käyttäisivät muita nikotiinituotteita, on tarjolla myös savuttomia tupakkatuotteita. Tällainen vaihtoehto on kuumennettava tupakka.

Kuumennettava tupakka, eli heat-not-burn-tupakka, perustuu savuttomaan teknologiaan. Tupakkaa kuumentava laite käyttää aitoa tupakkaa, joka on käsitelty ja josta on tehty tupakkapuristeita. Tupakkapuristeet laitetaan pidikkeeseen, jossa tupakka kuumennetaan tarkoin kontrolloidussa lämpötilassa. Tämä kontrolloitu kuumennus varmistaa, että tupakka ei pala. Koska tupakkaa kuitenkin kuumennetaan, sen maku pääsee vapautumaan ilman savua ja tuhkaa.

Miten erottaa sähkösavukkeet kuumennettavasta tupakasta?

Molemmat ovat sähkökäyttöisiä vaihtoehtoja polttamiselle, mutta suurin ero on tämä: tupakkaa kuumentavat eli heat-not-burn-laitteet kuumentavat käsiteltyä tupakkaa, kun taas sähkösavukkeet kuumentavat e-nestettä.

Valinta sähkösavukkeiden ja kuumennettavan tupakan välillä riippuu vaihtoehtoja etsivän aikuisen tupakoitsijan henkilökohtaisista mieltymyksistä.

Haluatko oppia lisää?

Usein kysyttyä sähkösavukkeista ja vapingista

Sähkösavukkeet on jaettu täytettäviin ja valmiiksi täytettyihin vaihtoehtoihin. Valmiiksi täytetyissä sähkösavukkeissa käytetään nestekapseleita, jotka kiinnitetään sähkösavukkeeseen ja se on tämän jälkeen käyttövalmis ilman erillistä nesteiden sekoitusta. Täytettävissä järjestelmissä e-neste taas ostetaan erikseen pulloissa, ja käyttäjä sekoittaa nesteet sekä täyttää sähkösavukkeen itse.

Sähkösavukkeet tunnetaan myös sellaisilla nimityksillä kuten e-savuke, höyrystin ja höyryke. Vaping käännetään suomeksi höyryttelyksi, vapettamiseksi, vapottamiseksi ja vapotteluksi.

Sähkösavukkeissa käytetään nestettä, joka koostuu yleensä nikotiinista, mausta, propyleeniglykolista ja glyseriinistä. Suomessa sallittuja ovat vain tupakan makuiset sekä mauttomat e-nesteet. Saatavilla on myös nikotiinittomia e-nesteitä.

Sähkösavukkeet ovat savuttomia tuotteita. Ne kuumentavat e-nestettä, joka muuttuu höyryksi. Sähkösavuketta käytettäessä ei siis synny savua eikä palamistuotteita, mikä tarkoittaa sitä, etteivät ne tuota tervaa tai häkää. Savukkeessa taas poltetaan tupakkaa, jonka lämpötila nousee palaessa yli 800 °C:seen. Palamisprosessissa muodostuu yli 6000 kemikaalia, joista noin sadan tiedetään olevan ihmisille haitallisia.

Sähkösavukkeen osia ovat nestekapseli eli podi, nesteen höyrystävä atomisaattori eli höyrystin, akku, led-valo ja painike. Sähkösavuke aktivoituu käytön yhteydessä, kun käyttäjä ottaa henkäyksen.

Dry puff tai dry hit on seurausta alhaisesta nikotiininesteen määrästä ja höyryn heikentymisestä. Se tuntuu suussa palaneen makuna, ja samalla myös haitallisten ainesosien määrä kasvaa. Edistynyttä teknologiaa käyttävät sähkösavukkeet havaitsevat alhaisen nestemäärän ja estävät ylikuumenemisen.

Ota yhteyttä

Onko sinulle kysyttävää sähkösavukkeista tai laitteen käytöstä? Haluatko kysyä jotain laitteestasi?

Asiakaspalvelumme on avoinna ma–pe klo 9–13.

Soita asiakaspalveluun

Tavoitat meidät numerosta
0800 90010.

Tai voimme soittaa sinulle

Jätä vain numerosi ja
me soitamme sinulle!

Lähetä sähköpostia

Palaamme asiaan
niin pian kuin mahdollista.

Pitäisikö meidän soittaa sinulle?

Jos sinulla on kysyttävää laitteistamme, saatavuudestasi tai muista aiheista, jätä vain puhelinnumerosi, niin soitamme sinulle!